Hozzávalók
- 1 ek sertészsír
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 5 szem főznivaló burgonya
- 1 szem zöldpaprika
- 1 szem paradicsom
- 1 ek fűszerpaprika
- 2 db tojás
- csípős paprika ízlés szerint
- só
A lebbencstésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 1 csipet só
A lebbencstésztához a lisztet simára kigyúrjuk a tojásokkal és a sóval. Ezután egy zacskóba rakjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük legalább egy órát. Közben szépen bepuhul, és így ki tudjuk majd nyújtani. Ha letelt a pihentetés ideje, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és nagyobb, négyszögletes darabokra szabdaljuk.
A szalonnát apró kockára vágjuk, és egy kevés sertészsíron kiolvasztjuk a zsírját lassú tűznél. Ezután a pörcöket kiszedjük, és a tésztadarabokat aranybarnára, hólyagosra pirítjuk a zsiradékban. Fontos, hogy ne egyszerre, hanem kisebb adagonként végezzük el ezt a műveletet. Ha minden tésztánk megpirult, akkor tegyük egy kicsit félre a lebbencset, és a maradék zsíron dinszteljük meg a felaprított vöröshagymát. Közben adjuk hozzá a picire darabolt paprikát is, majd a paradicsomot. Rövid idő múlva jöhet hozzá a fűszerpaprika, majd pedig öntsük fel vízzel, és tegyük bele a kockára vágott burgonyát. Annyi folyadékot tegyünk hozzá, hogy majd a tészta is beleférjen. Közben sóval ízesítjük. Amikor a már majdnem puha a krumpli, visszarakjuk az edénybe a megpirított tésztadarabokat. Végül beleütjük a tojásokat, jól elkeverjük, és már kész is! Egy kis erős paprika is nagyon jót tesz neki.
Ajánljuk még: