Olaszos töltött csirkemell

Gasztro

Olaszos töltött csirkemell

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 egész csirkemell bőr nélkül
  • 1 doboz zsíros natúr krémsajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szárított oregánó ízlés szerint
  • 4-5 szem aszalt paradicsom
  • friss rozmaring

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A krémsajtot kikeverjük az aprított fokhagymával, az oregánóval, a felvágott aszalt paradicsommal, kevés rozmaringlevéllel és egy nagy csipetnyi sóval. A csirkemelleket félbevágjuk, és oldalukba egy éles és hegyes késsel lyukat fúrunk, belül felhasítjuk: ebbe töltjük az elkészített tölteléket egy habzsák segítségével. A zsírokban kioldódódó aromák sütés közben kiolvadnak, és átjárják a csirkemell rostjait. Kívülről is megsózzuk a húst, majd egy jól beolajozott tepsibe tesszük. Paradicsomot és újhagymát teszünk mellé, majd olívaolajjal meglocsoljuk. Sütőbe tesszük, és 180-200 °C fokon 45 perc alatt készre sütjük. Ízlés szerinti körettel tálaljuk 

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.