Gasztro

Nyelvleves kapros burgonyagombóccal

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók

Az abaléhez:

  • 5 db sertésnyelv
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 1 ág friss rozmaring
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 ek. só
  • 1 ek. szemes bors

A leveshez:

  • a megfőtt sertésnyelvek
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 közepes fej zeller
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 1 szem paradicsom
  • 1 szem paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 2 dl zsíros tejföl
  • 1 szem citrom
  • 1 csokor friss petrezselyem

A burgonyagombóchoz:

  • 5 közepes szem burgonya
  • 1 db tojás
  • 1 ek. búzadara
  • 2 ek. liszt
  • 4-5 gerezd főtt fokhagyma
  • 2 ek. kapor

Elkészítés 

Elsőként megabáljuk a sertésnyelveket. Feltesszük főni vöröshagymával, fokhagymával, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, rozmaringgal, kakukkfűvel.  Ha a nyelv puhára főtt, kiszedjük a főzőléből, és kicsit hagyjuk hűlni. Amikor már nem forró, és tudunk vele dolgozni, akkor lehártyázzuk. Fontos, hogy ezt még melegen tegyük meg!

Ezután az abalevet leszűrjük, majd visszatesszük a tűzre. Jöhet bele a felaprított vöröshagyma, a falatnyi darabokra vágott zeller, sárgarépa, fehérrépa. Frissítésként teszünk hozzá felaprított paprikát, paradicsomot, illetve két gerezd fokhagymát. A nyelvet falatnyi darabokra vágjuk, majd ezt is a levesbe rakjuk. Ha felforrt, beleszórjuk a fűszerpaprikát, és a karikára vágott kolbászt is hozzáadjuk. Így főzzük készre.

Közben elkészítjük a burgonyagombócot. A megfőtt, és még melegen áttört burgonyát elkeverjük a liszttel, a búzadarával, és összedolgozzuk a tojással. Ízesítjük főtt fokhagymával, kaporral, sóval. Ezután kisebb gombócokat készítünk belőle. Ha megfőttek a zöldségek, jöhetnek a levesbe a gombócok. Így főzzük még körülbelül öt percig. Végül a tejföl hőmérsékletét kiegyenlítjük, és a leveshez öntjük. Belerakjuk a megmosott, karikára vágott citromot, illetve a friss petrezselymet. Máris tálaljuk.

A citromot körülbelül 15 perc múlva érdemes kiszedni a levesből, mert ha benne marad, akkor megkeseredhet.