Hozzávalók: (2 adaghoz)
- 1 nagyobb padlizsán
- ½ fej lilahagyma
- A sütéshez:
- 3 ek olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- egy csokornyi zsenge salátalevél és ehető virág vegyesen, például:
- jégsaláta
- fejes saláta
- sarkantyúkalevél
- borsikafűvirág
- árvácska
- mentalevelek
- friss oregánó
- fél citrom leve
- 2 ek olívaolaj
Az öntethez:
- 1,5 dl görög joghurt
- 1 szál újhagyma
- 2-3 friss mentalevél
- friss oregánó
- só
- 1 tk olívaolaj
Elkészítés:
Elsőként a padlizsánt készítjük elő. Alaposan megmossuk, majd hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk. Igyekezzünk egyenletes vastagságú szeleteket vágni, különben nem fog szépen megsülni. A szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük egymás mellé, meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, és frissen őrölt borssal ízesítjük. A lilahagymát félkarikára vágjuk, és szintén a tepsibe rakjuk. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tepsit, majd addig sütjük a padlizsánt, amíg meg nem puhul, és el nem kezd pirulni. Ha már szép sült színe van, akkor készen is vagyunk. Ez kb. 15-20 percet vehet igénybe, de azért figyeljünk, mert a sütési idő nagyban függ a szeletek vastagságától és a sütő erősségétől. Semmiképpen se égessük meg a padlizsánt, mert akkor keserű lesz az íze.
Amíg sülnek a szeletek, előkészítjük a salátaágyat és a joghurtos öntetet.
A friss salátaleveleket és virágokat megmossuk, lecsepegtetjük, és csinosan elrendezzük egy nagyobb tányéron. Meglocsoljuk a citrom levével és az olívaolajjal.
A joghurtot elkeverjük a felaprított mentával, oregánóval és újhagymával. Kevés olívaolajjal is ízesítjük.
Ha a padlizsánszeletek elkészültek, hagyjuk egy kicsit hűlni őket. Ezután mindegyik szeletet a két végénél megfogjuk, és csinosan összetekerjük, majd a tekercseket a salátaágyra helyezzük. Mellé rakjuk a sült lilahagymát is. Ezután megszórjuk még egy kis friss mentával és újhagymaszárral, majd tálalhatjuk is a fűszeres joghurttal.
Ennél a salátánál nagyon fontosak a friss salátalevelek és a friss fűszerek, ezektől lesz igazán üde és könnyű. Természetesen, ha valaki nem kedveli a mentát, akkor használhat helyette bazsalikomot is, azzal is remek lesz az összhatás.
A megjelenést a Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta.
Ajánljuk még: