Nyári padlizsánsaláta

Gasztro

Színeket az asztalra

Nyári padlizsánsaláta

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók: (2 adaghoz) 

  • 1 nagyobb padlizsán
  • ½ fej lilahagyma
  • A sütéshez:
  • 3 ek olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • egy csokornyi zsenge salátalevél és ehető virág vegyesen, például:
    • jégsaláta
    • fejes saláta
    • sarkantyúkalevél
    • borsikafűvirág
    • árvácska
  • mentalevelek
  • friss oregánó
  • fél citrom leve
  • 2 ek olívaolaj

Az öntethez:

  • 1,5 dl görög joghurt
  • 1 szál újhagyma
  • 2-3 friss mentalevél
  • friss oregánó
  • 1 tk olívaolaj

 

Elkészítés:

Elsőként a padlizsánt készítjük elő. Alaposan megmossuk, majd hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk. Igyekezzünk egyenletes vastagságú szeleteket vágni, különben nem fog szépen megsülni. A szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük egymás mellé, meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, és frissen őrölt borssal ízesítjük. A lilahagymát félkarikára vágjuk, és szintén a tepsibe rakjuk. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tepsit, majd addig sütjük a padlizsánt, amíg meg nem puhul, és el nem kezd pirulni. Ha már szép sült színe van, akkor készen is vagyunk. Ez kb. 15-20 percet vehet igénybe, de azért figyeljünk, mert a sütési idő nagyban függ a szeletek vastagságától és a sütő erősségétől. Semmiképpen se égessük meg a padlizsánt, mert akkor keserű lesz az íze.

Amíg sülnek a szeletek, előkészítjük a salátaágyat és a joghurtos öntetet.

A friss salátaleveleket és virágokat megmossuk, lecsepegtetjük, és csinosan elrendezzük egy nagyobb tányéron. Meglocsoljuk a citrom levével és az olívaolajjal.

A joghurtot elkeverjük a felaprított mentával, oregánóval és újhagymával. Kevés olívaolajjal is ízesítjük.

Ha a padlizsánszeletek elkészültek, hagyjuk egy kicsit hűlni őket. Ezután mindegyik szeletet a két végénél megfogjuk, és csinosan összetekerjük, majd a tekercseket a salátaágyra helyezzük. Mellé rakjuk a sült lilahagymát is. Ezután megszórjuk még egy kis friss mentával és újhagymaszárral, majd tálalhatjuk is a fűszeres joghurttal.

Ennél a salátánál nagyon fontosak a friss salátalevelek és a friss fűszerek, ezektől lesz igazán üde és könnyű. Természetesen, ha valaki nem kedveli a mentát, akkor használhat helyette bazsalikomot is, azzal is remek lesz az összhatás.

A megjelenést a Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta.