Hozzávalók
Növendékpecsenye:
- személyenként egy nagy szelet pecsenyének való borjúhús
- 2 ek sertészsír
- 6-7 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Bálmos:
- 10 dkg kukoricadara
- 1,5 dl zsíros tej
- 1,5 dl aludttej vagy ivójoghurt
- 0,5 dl zsíros tejszín
- 2-3 dkg vaj
- só
A tálaláshoz:
- tejföl
- kisütött szalonnapörc és zsír
- petrezselyem
- juhtúró
Elkészítés
A pecsenyéhez egy vastag falú, öntöttvas serpenyőt válasszunk. Tegyünk bele 2 evőkanál mangalicazsírt, és jól forrósítsuk fel. A hússzeleteket sózzuk meg, majd tegyük őket a forró, szinte füstölő serpenyőbe szépen egymás mellé. A húsokat ne tépjük fel, hagyjuk, hogy piros, sült réteg képződjön az egyik oldalukon, utána fordítsuk meg őket, majd kérgezzük meg a másik oldalukat is. Ezután öntsünk alájuk egy pohár vizet, és dobjuk a serpenyőbe a megtisztított fokhagymagerezdeket.
Már ekkor is ízesíthetjük frissen őrölt borssal. Ezután fedjük le a serpenyőt, és pároljuk puhára a húst. Ha megpárolódott, akkor vegyük le a fedőt az edényről, és süssük zsírjára a pecsenyét, vagyis főzzük el róla az összes vizet, hogy csak a zsír maradjon alatta, és finom ropogósra süljön a szeletek külseje. Tálalás előtt mégegyszer szórjuk meg frissen őrölt borssal!
A bálmoshoz a kukoricadarát feltesszük főni a tej és az aludttej vagy ivójoghurt keverékében. Közben adunk hozzá egy kevés tejszínt és vajat is, hogy még krémesebb és gazdagabb legyen a végeredmény. Így főzzük puhára a kukoricadarát. Főzés közben sóval is ízesítjük. Ha túlságosan bedagadna, de még nem lenne megfőve, akkor nyugodtan adjunk hozzá még egy kevés folyadékot.
Ha megfőtt a kukoricadara, akkor lehúzzuk a tűzről, letakarjuk az edényt, és hagyjuk langyosra hűlni.
Többféleképpen is tálalhatjuk.
Az egyik változathoz kipirítjuk a felaprított szalonnát, és a pörcöket kiszedjük a kisült zsírból. Az elkészült puliszkából két evőkanál segítségével nagyobb galuskákat szaggatunk, és ezeket körbepirítjuk a kisült zsírban. Tálaláskor megszórjuk a pörccel.
A másik változathoz a puliszkát tejföllel keverjük krémesre, és így tálaljuk. Morzsolhatunk rá juhtúrót is, illetve friss petrezselymet.
Ajánljuk még: