Növendékpecsenye bálmossal

Gasztro

Növendékpecsenye bálmossal

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók: 

Növendékpecsenye:

  • személyenként egy nagy szelet pecsenyének való borjúhús
  • 2 ek sertészsír
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • bors

Bálmos: 

Tovább olvasok
  • 10 dkg kukoricadara
  • 1,5 dl zsíros tej
  • 1,5 dl aludttej vagy ivójoghurt
  • 0,5 dl zsíros tejszín
  • 2-3 dkg vaj

A tálaláshoz:

  • tejföl
  • kisütött szalonnapörc és zsír
  • petrezselyem
  • juhtúró

Elkészítés:

A pecsenyéhez egy vastag falú, öntöttvas serpenyőt válasszunk. Tegyünk bele 2 evőkanál mangalicazsírt, és jól forrósítsuk fel. A hússzeleteket sózzuk meg, majd tegyük őket a forró, szinte füstölő serpenyőbe szépen egymás mellé. A húsokat ne tépjük fel, hagyjuk, hogy piros, sült réteg képződjön az egyik oldalukon, utána fordítsuk meg őket, majd kérgezzük meg a másik oldalukat is. Ezután öntsünk alájuk egy pohár vizet, és dobjuk a serpenyőbe a megtisztított fokhagymagerezdeket.

Már ekkor is ízesíthetjük frissen őrölt borssal. Ezután fedjük le a serpenyőt, és pároljuk puhára a húst. Ha megpárolódott, akkor vegyük le a fedőt az edényről, és süssük zsírjára a pecsenyét, vagyis főzzük el róla az összes vizet, hogy csak a zsír maradjon alatta, és finom ropogósra süljön a szeletek külseje. Tálalás előtt mégegyszer szórjuk meg frissen őrölt borssal!

A bálmoshoz a kukoricadarát feltesszük főni a tej és az aludttej vagy ivójoghurt keverékében. Közben adunk hozzá egy kevés tejszínt és vajat is, hogy még krémesebb és gazdagabb legyen a végeredmény. Így főzzük puhára a kukoricadarát. Főzés közben sóval is ízesítjük. Ha túlságosan bedagadna, de még nem lenne megfőve, akkor nyugodtan adjunk hozzá még egy kevés folyadékot.


Ha megfőtt a kukoricadara, akkor lehúzzuk a tűzről, letakarjuk az edényt, és hagyjuk langyosra hűlni.

Többféleképpen is tálalhatjuk.

Az egyik változathoz kipirítjuk a felaprított szalonnát, és a pörcöket kiszedjük a kisült zsírból. Az elkészült puliszkából két evőkanál segítségével nagyobb galuskákat szaggatunk, és ezeket körbepirítjuk a kisült zsírban. Tálaláskor megszórjuk a pörccel.
A másik változathoz a puliszkát tejföllel keverjük krémesre, és így tálaljuk. Morzsolhatunk rá juhtúrót is, illetve friss petrezselymet.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Túrós desszertek: 12 könnyű finomság

Laza, puha finomságok készíthetőek ebből a sokoldalú hozzávalóból! Bármennyire tele vagyunk, egy kis túrós desszert mindig belénk fér, ha pedig csak édességre vágyunk, ez az egyik legkevésbé hizlaló alapanyag, amiből valamilyen sütemény készülhet. Mutatunk olyan receptet is, amivel el lehet indulni a legjobb háziasszony címért, de akkor is tudsz készíteni tortát, ha alig van hozzávaló otthon.

 

Már követem az oldalt

X