Non plus ultra

Gasztro

Non plus ultra

Mit jelent ez a latin kifejezés? Olyasmit, hogy „nincs több nála”, vagy „több nincs azon túl”. Arra használjuk, ami utolérhetetlen, felülmúlhatatlan, aminél nem kell jobb. Hogy miért pont ez a sütemény kapta a „világ legfinomabb” süteménye nevet, azt már a múlt ködébe veszett. Talán mindenkinek más és más a legeslegjobb, de az vitathatatlan, hogy a Non plus ultra névvel jelzett aprósütemény mindenkit elbűvöl. És még az elkészítése sem igényel olyan nagy cukrászati ismeretet – odafigyelést, gondosságot, időt viszont mindenképp.

Hozzávalók

  • 28 dkg liszt
  • 24 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 2-3 evőkanál tej

A tetejére:

  • 3 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor

A töltéshez:

  • 10-15 dkg baracklekvár

Elkészítés

A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva legalább fél órán át a hűtőben pihenni hagyjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, kb. 3 cm átmérőjű kis korongokat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

 

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben folyamatosan hozzáadjuk a porcukrot. A habos-cukros krémmel a tésztakorongokat megkenjük, és előmelegített sütőben 180 fokon szép aranyszínűre sütjük. Ha kihűltek, kettőt-kettőt baracklekvárral összetapasztunk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

Kastélykonyhák édes titkai: „édes, mint a szerelem és gyengéd, mint a csók”

Lessünk be kastélyok konyháiba! Vajon mi kerülhetett karácsonykor az asztalra? Milyen süteményeket sütöttek? Miféle finom illat lengte be a süteményestálak környékét? Vajon megtudhatjuk-e pontosan, mi minden került Erzsébet királyné és családja ünnepi sütemény kínálatába, ahol egybekelt a hatalmas birodalom sokszínű ízvilága érvényesült?