Non plus ultra
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2024.12.30.
Mit jelent ez a latin kifejezés? Olyasmit, hogy „nincs több nála”, vagy „több nincs azon túl”. Arra használjuk, ami utolérhetetlen, felülmúlhatatlan, aminél nem kell jobb. Hogy miért pont ez a sütemény kapta a „világ legfinomabb” süteménye nevet, azt már a múlt ködébe veszett. Talán mindenkinek más és más a legeslegjobb, de az vitathatatlan, hogy a Non plus ultra névvel jelzett aprósütemény mindenkit elbűvöl. És még az elkészítése sem igényel olyan nagy cukrászati ismeretet – odafigyelést, gondosságot, időt viszont mindenképp.
Hozzávalók
- 28 dkg liszt
- 24 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojássárgája
- 2-3 evőkanál tej
A tetejére:
- 3 tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
A töltéshez:
Elkészítés
A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva legalább fél órán át a hűtőben pihenni hagyjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, kb. 3 cm átmérőjű kis korongokat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatjuk.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben folyamatosan hozzáadjuk a porcukrot. A habos-cukros krémmel a tésztakorongokat megkenjük, és előmelegített sütőben 180 fokon szép aranyszínűre sütjük. Ha kihűltek, kettőt-kettőt baracklekvárral összetapasztunk.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
Lessünk be kastélyok konyháiba! Vajon mi kerülhetett karácsonykor az asztalra? Milyen süteményeket sütöttek? Miféle finom illat lengte be a süteményestálak környékét? Vajon megtudhatjuk-e pontosan, mi minden került Erzsébet királyné és családja ünnepi sütemény kínálatába, ahol egybekelt a hatalmas birodalom sokszínű ízvilága érvényesült?