Mogyorós rolád

Gasztro

Mogyorós rolád

Juhos József receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 4 db tojás
  • 80 g cukor
  • 85 g liszt
  • 35 g mogyoróliszt
  • 30 g olívaolaj

A krémhez:

  • 400 ml tejszín
  • 100 ml tej
  • 300 g étcsokoládé
  • 100 g tejcsokoládé
  • 100 g vaj
  • 40 g darált mogyoró

Kettéválasztjuk a tojásokat, és a fehérjét 6 dkg cukorral habbá verjük. A sárgáját is felverjük a maradék cukorral, és ha már habos, akkor hozzáadjuk az olívaolajat is. Kicsit elkeverjük vele, majd a fehérje egyharmadával fellazítjuk a keveréket. Ezután a maradék habot is hozzárakjuk. A lisztet a mogyoróliszttel elkeverjük, majd beleöntjük a tojásos keverékbe. Laza mozdulatokkal az egészet elkeverjük.

Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük, és egyenletesen vékonyra elsimítjuk. 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt készül el. Amikor elkezd egyenletesen barnulni, akkor készen is van. 

A krémhez a tej és tejszín keverékét felforraljuk. Ezután ráöntjük a csokoládéra, és botmixerrel jól megdolgozzuk. Ha már kezd összeállni, hozzáadjuk a vajat is, és tovább keverjük a mixerrel, amíg tökéletesen fényes, csillogó krémet nem kapnunk. Végül a mogyorót is beleszórjuk. 

Ezután a krémet letakarjuk folpackkal, és hideg helyen hagyjuk teljesen kihűlni. 

Ha meghúzott, akkor robotgépben nagyon óvatosan, szép fokozatosan elkezdjük felverni. Amint a krém kivilágosodik, és habos lesz, már készen is van. Ekkor betöltjük az elkészült piskótát, de egy adagnyi krémet hagyunk a külsejére is. Egyenletesen feltekerjük, mint a piskótatekercset. Kívülről is bekenjük, majd fogunk egy sütőpapírt, amelyből vágunk egy csíkot, hosszában kettéhajtjuk, ráhelyezzük a roládra, és végighúzzuk a krém felületén. Így lesz tökéletesen sima.

Ezután még egy fél órára berakjuk a hűtőbe, aztán már szeletelhetjük is. Természetesen, ha maradt még krémünk, dekorálhatjuk a felületét. 

 

Ajánljuk még: