Gasztro

Mogyorós-datolyás csiga

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 25 dkg finomliszt
  • 7 dkg vaj
  • 15 dkg barnacukor
  • 3 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • szódabikarbóna
  • vaníliapaszta
  • 1-2 ek tej

A töltelékhez:

  • 6 dkg mogyoró
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg barnacukor
  • 18 dkg datolyapüré
  • 6 dkg finomliszt
  • 2-3 narancs leszerelt héja
  • 1 csipet só
  • fahéj

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a barnacukorral, a porcukorral és a szódabikarbónával. Ezután beledolgozzuk a vajat, a vaníliapasztát, a tojást és apránként annyi tejet, hogy a tészta összeálljon. Hűvös helyre tesszük, amíg elkészül a krém. Ehhez először megpirítjuk a mogyorót, majd a vajjal, a datolyapürével, a barnacukorral, a sóval, a fahéjjal együtt késes aprítóval egyneművé aprítjuk. Hozzáadjuk a finomlisztet és a reszelt narancshéjat. Összegyúrjuk az egészet.

A tésztát négyzet alakúra nyújtjuk és elrendezzük rajta a tölteléket, majd egy picit elegyengetjük a sodrófával. Mint a kakaós csigát, feltekerjük. Felszeleteljük, és a csigákat 200 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütjük.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.