Gasztro

Mentás almakrémmel töltött fánk

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 egész tojás + 2 sárgája
  • 2 kk só
  • 3 kk cukor
  • 2,5 dkg zsír
  • 25 dkg mentás almakrém
  • 4 kk méz
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 35 dkg alma
  • porcukor szórásra

Elkészítés

A élesztőt egy kis tejben elvegyítjük egy tojással és csipet cukorral, majd felfuttatjuk. Közben előkészítjük a lisztet. Középen fészket készítünk, sót, cukrot egy egész tojást, két tojássárgáját teszünk bele, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt is. Az egészet összedolgozzuk, közben olvasztott zsírt adunk hozzá. Hólyagosra dolgozzuk, és kelesztjük körülbelül 30 percig. Ez idő alatt megtisztítjuk az almát, és apró kockára vágjuk. Serpenyőben vagy tepsiben mézzel karamellizáljuk, őrölt fahéjjal fűszerezzük.

Kihűlés után elkeverjük mentás almakrémmel. A megkelt tésztát ujjnyi vastagságra nyújtjuk, kiszaggatjuk, közepébe helyezzük a tölteléket, majd bezárjuk, formázzuk és pihentetjük.

Felmelegített olajban kisütjük, mint a farsangi fánkot, és fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. Díszíthetjük almachipsszel és mentával is.

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.