Mátrai camembert fokhagymás petrezselyemöntettel

Gasztro

Mátrai camembert fokhagymás petrezselyemöntettel

Segal Viktor receptje

Hozzávalók:

  • 15 dkg-os egész camembert fejenként

Köret

Tovább olvasok
  • 1 fej lilakáposzta
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 ek feketehagymamag (kerti katicavirág)
  • 1 ek semleges ízű olaj
  • Só, bors

Petrezselymes öntet

  • 1 nagy csokor zsenge petrezselyem
  • 2-3 ek körteecet
  • 1,5 dl semleges ízű olaj
  • ½ fej vöröshagyma apróra vágva
  • 4.5 gerezd fokhagyma
  • Só, frissen őrölt feketebors

  • a tálaláshoz füstölt olívaolaj

Elkészítés:

Egy turmixgépben krémesre aprítjuk az egész csokor petrezselymet a szárával együtt, illetve az olajjal, ecettel és a fokhagymával. Ízesítjük sóval és frissen őrölt borssal. A vöröshagymát finomra vágjuk, és hozzákeverjük a petrezselyemszószhoz. Ezután hagyjuk minimum egy órát érni.

A körethez a lilakáposztát vékony csíkokra, a répát pedig szép hasábokra vágjuk. Egy serpenyőben az olajon rövid ideig pirítjuk. Fontos, hogy roppanósak maradjanak a zöldségek. Ízesítjük az egészet sóval, borssal, és feketehagymamaggal.

A camembert-t egy palacsintasütőre rakjuk, és mindkét oldalát szép pirultra sütjük. Így a külseje egyben marad, a belseje pedig csodásan krémesre melegszik fel.

Ha mindennel elkészültünk, akkor a zöldségeket és a camembert-t a petrezselymes öntettel tálaljuk. Ekkor locsoljuk meg a füstölt olívaolajjal is.

Ezt a petrezselymes öntetet egyébként használhatjuk grillezéskor húsokra, zöldségekre egyaránt, és ha szeretjük, még chilivel is ízesíthetjük.

Ajánljuk még:

Erdésztokány friss füvekkel

Tavasz derekán az erdő és a rét olyan zöldben ring, amit talán a legnagyobb festők sem tudnak visszaadni vásznukon. Ezeket a zöld ízeket megkóstolhatjuk, levesbe vagy főzelékbe szelídíthetjük – persze, csak azután, ha meggyőződtünk róla, hogy ehetőek. Ezt a füves tokányt egy kedves erdész barátunk készítette nekünk először, az erdő rejtekén. Csodájára jártunk, mi minden került bele a kosarából! A sok-sok zöld „miskulancia” mennyei mártássá változott benne, mire a hús megpuhult, a juhtúró és a tojás bársonyossá simította, a tejföl csöppet savanyított rajta – ízében ott volt a tavaszi madárdal, a kikelet jókedve, az erdő zúgása fenségesen.

 

Már követem az oldalt

X