Mártások – selymes kísérők fokhagyma, torma, mustár és hagyma harmóniáival

Gasztro

Mártások – selymes kísérők fokhagyma, torma, mustár és hagyma harmóniáival

Kövi Pál receptjei nyomán

Fokhagymás tormamártás

Hozzávalók

  • 2-3 zsemle
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • 2-3 dl csontleves vagy szárnyashús leves
  • 1 ek olvasztott vaj
  • 1 nagy szál torma

Elkészítés

Kockára vágunk 2-3 zsemlét, s néhány cikk fokhagymával addig főzzük zsíros csontlevesben vagy szárnyashús levesben, amíg szitán könnyen áttörhetővé puhul. Egy kevés olvasztott vajban elkeverjük a tormát, majd beletesszük és néhány perc alatt összefőzzük.

 

Tovább olvasok

 

Mustáros hagymamártás

Hozzávalók

  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 dl húslé (vagy víz)
  • 1 cikk fokhagyma
  • 2 ek tárkony
  • 1 fej zeller
  • 2 ek ecet
  • 2 ek csípős mustár
  • bors
  • 1 kk vaj

Elkészítés

Három fej apróra vágott vöröshagymát, 1 cikk fokhagymát, 2 kanál finomra vágott tárkonylevelet és az apróra vágott zellert kevés vízben vagy húslében puhára főzzük. Amikor a leve lefőtt, kevés vizet és két kanál ecetet öntünk hozzá, majd törött borssal, sóval ízesítjük, és egyszer felforraljuk. A kész mártásba két kanál csípős mustárt keverünk, szitán áttörjük, s vajjal selymesítjük.

A recept megjelenését az Univer támogatta.

Ajánljuk még:

Komáromi Jókai palacsinta, avagy az írófejedelem bablevese szilárd változatban

A Jókai bablevesről talán már mindannyian hallottunk. És a Jókai palacsintáról? Jómagam nemrég ismerkedtem meg vele komáromi látogatásom során. Olyannyira meglepődtem azon, hogy késsel-villával faltam a jó bablevesből ismert ízeket, olvadtak a textúrák a nyelvemen, hallgattam a palacsinta születéstörténetét, és közben egyre az járt a fejemben, hogy száz év múlva féltve őrzött legenda lehet az alig egy éves ételköltemény. Hazaérve persze elkészült nálunk is, hogy leteszteljem, mit szól hozzá a bableveskedvelő siserehad. Megnyalták utána mind a tíz ujjukat!

 

Már követem az oldalt

X