Marhasült vackorszósszal

Gasztro

Marhasült vackorszósszal

Marhasült igazán különleges formában: és mégis, alig egy óra, és kész is van! 

Hozzávalók

  • 5-6 vastag szelet marhahús
  • egy tk koriander
  • egy tk borókabogyó
  • négy ek olívaolaj
  • fél szál póréhagyma
  • 1 szál zöldhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis üveg vackorlekvár
  • 1,5 dl fehérbor
  • rozmaring
  • só, bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A marhahúst néhány órára bepácoljuk egy kis olívaolajjal, korianderrel, borókabogyóval. Elkészítés előtt kétujjnyi szeletekre vágjuk, majd egy forró vasserpenyőben pirosra sütjük őket.

Egy hőálló edénybe karikázzuk a hagymákat, ráöntjük a lekvárt, majd beletesszük a megpirult hússzeleteket is. A hússütéshez használt serpenyőbe beleöntünk 1,5 dl fehérbort, hogy jól feláztassa, és a kapott szaftot szintén a húsokra öntjük.

Ezután dobunk rá még egy kis rozmaringot, sózzuk, borsozzuk, és forró sütőben lefedve az egészet 30 perc alatt összesütjük.

Ajánljuk még:

„Rőzsét, rőzsét, adjanak rőzsét! Ha nem adnak rőzsét, elvisszük a tőkét!” – Szent Iván éji hagyományok

Ha azt mondod, szerelem, azt mondom, tűzugrás. Ha azt mondod, varázslatok éjszakája, azt mondom, szent ünnep. Ha azt mondod, Keresztelő Szent János, azt mondom, Szent Iván. A nyári napforduló előtt néhány nappal tüzek gyúlnak, régi hagyományok kelnek életre, a hosszú nappalt és a rövid éjszakát, a fény eljövetelét ünnepeljük. De hogy valójában miről is szól ez a tüzes-mágikus éjszaka, hogyan lett a pogány rituáléból keresztény ünnep, miért Iván és nem János, s vajon hogyan él tovább a hagyomány, arról Burján István néprajzkutatóval beszélgettünk.