Marhapofa vadas mártással

Gasztro

Marhapofa vadas mártással

Pauli Zoltán receptje

Hozzávalók:

A mártáshoz:

  • 1 ek sertészsír
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • ½ fej zeller
  • 1 csipet római kömény
  • 1 szál citromnád
  • 2-3 lime-levél
  • 3 dl alaplé
  • 2 ek mustár
  • 1 tk dijoni mustár

A kenyérgombóchoz:

  • 3 szelet kovászos kenyér
  • 10 dkg zsírszalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 1,5-2 dl langyos tej
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem

Feltétnek:

  • Fejenként 1 szelet szuvidált, átpirított marhapofa

A tálaláshoz:

  • tejföl
  • magos mustár
  • friss turbolya

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A kovászos kenyeret kockákra vágjuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd betesszük a sütőbe 180 fokra, hogy megpiruljon.

A szalonnát apróra vágjuk, a zsírját kipirítjuk, majd a pörcöket kivesszük. A hagymát félkarikára vágjuk, és a kisült zsírban üvegesre dinszteljük. Ha elkészült a kenyér, ráütünk egy tojást, és hozzáadjuk a dinsztelt hagymát. A zsírból csak keveset tegyünk hozzá. Jöhet bele egy jó nagy csokor aprított petrezselyem, só, bors, majd a langyos tej. Jól összedolgozzuk, majd hagyjuk kicsit pihenni.

### ZONE-2 ###

Ezután hőálló folpackot terítünk magunk elé, majd hengereket készítünk a kenyeres keverékből, amiket alaposan becsomagolunk a fóliába, és a végeket is jól összetekerjük, hogy a víz ne jusson be. Ezután gyöngyöző vízben fél órán át gőzöljük a hengereket. Tálalás előtt karikára vágjuk, majd vajban kicsit átpirítjuk a szalvétagombócot.

A mártáshoz a zöldségeket megtisztítjuk,  falatnyi darabokra vágjuk, végül egy kis sertészsíron megpirítjuk. Adunk hozzá egy csipetnyi római köményt, majd egy szál citromnádat és néhány lime-levelet. Ezután felöntjük alaplével, hogy éppen ellepje, és készre főzzük.

Ha elkészült, krémesre turmixoljuk. Ekkor jöhet bele mustár, tejföl, só, bors, és egy fél narancs leve.

A sűrűségét alaplével állítjuk be.

A tálaláshoz néhány szál zsenge sárgarépát egy pillanatra forrásban lévő vízbe mártunk, majd vajon átpirítjuk őket.

A szuvidált marhapofát habzó vajban megfürdetjük, majd tálaljuk az ételt.

Ajánljuk még:

Kincset érő régi recepteskönyvek és az ő nagy tanításaik

Sokszor elképzeltem, milyen jó lenne Fiuméban üldögélni, lógatni a lábamat a tengerbe, élvezni illatát és elmerengeni, milyen csuda dolgok készültek abban a tengerre néző házban, ahol a recepteket rótták cirkalmas betűkkel a hozzám került, aranyfedeles füzetbe.

 

Már követem az oldalt

X