Hozzávalók:
A mártáshoz:
- 1 ek sertészsír
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- ½ fej zeller
- 1 csipet római kömény
- 1 szál citromnád
- 2-3 lime-levél
- só
- 3 dl alaplé
- 2 ek mustár
- 1 tk dijoni mustár
A kenyérgombóchoz:
- 3 szelet kovászos kenyér
- 10 dkg zsírszalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db tojás
- 1,5-2 dl langyos tej
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
Feltétnek:
- Fejenként 1 szelet szuvidált, átpirított marhapofa
A tálaláshoz:
- tejföl
- magos mustár
- friss turbolya
Elkészítés:
A kovászos kenyeret kockákra vágjuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd betesszük a sütőbe 180 fokra, hogy megpiruljon.
A szalonnát apróra vágjuk, a zsírját kipirítjuk, majd a pörcöket kivesszük. A hagymát félkarikára vágjuk, és a kisült zsírban üvegesre dinszteljük. Ha elkészült a kenyér, ráütünk egy tojást, és hozzáadjuk a dinsztelt hagymát. A zsírból csak keveset tegyünk hozzá. Jöhet bele egy jó nagy csokor aprított petrezselyem, só, bors, majd a langyos tej. Jól összedolgozzuk, majd hagyjuk kicsit pihenni.
### ZONE-2 ###
Ezután hőálló folpackot terítünk magunk elé, majd hengereket készítünk a kenyeres keverékből, amiket alaposan becsomagolunk a fóliába, és a végeket is jól összetekerjük, hogy a víz ne jusson be. Ezután gyöngyöző vízben fél órán át gőzöljük a hengereket. Tálalás előtt karikára vágjuk, majd vajban kicsit átpirítjuk a szalvétagombócot.
A mártáshoz a zöldségeket megtisztítjuk, falatnyi darabokra vágjuk, végül egy kis sertészsíron megpirítjuk. Adunk hozzá egy csipetnyi római köményt, majd egy szál citromnádat és néhány lime-levelet. Ezután felöntjük alaplével, hogy éppen ellepje, és készre főzzük.
Ha elkészült, krémesre turmixoljuk. Ekkor jöhet bele mustár, tejföl, só, bors, és egy fél narancs leve.
A sűrűségét alaplével állítjuk be.
A tálaláshoz néhány szál zsenge sárgarépát egy pillanatra forrásban lévő vízbe mártunk, majd vajon átpirítjuk őket.
A szuvidált marhapofát habzó vajban megfürdetjük, majd tálaljuk az ételt.
Ajánljuk még: