Hozzávalók
- Kb. 1,5 kg főznivaló krumpli
- 6 db főtt tojás
- Fél fej zeller
- 1 szál lágy mangalicakolbász
- 15 dkg füstölt császárszalonna
- 1 ek sertészsír
A besamelhez:
- 3 dkg vaj
- 1 lapos ek liszt
- 3 dl tejföl
- 1,5 dl zsíros tej
- 10 dkg kemény sajt
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés
A krumplit 5-6 percig lobogó vízben előfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat keményre főzzük. A császárszalonnát falatnyi darabokra vágjuk, majd jól kipirítjuk belőle a zsírt, hogy ropogós legyen.
A kihűlt burgonyát megpucoljuk, majd vékony karikákra vágjuk. A tojások héját is leszedjük.
A besamelhez megolvasztjuk a vajat, majd rászórjuk a lisztet, és rövid ideig pirítjuk. Ezután öntünk hozzá egy kevés tejet, kézi habverővel simára keverjük, majd jöhet bele a tejföl. Ha az egész mártás egyneművé vált, akkor a tejjel beállítjuk a szokásosnál egy kicsivel hígabb állagot. Végül a reszelt sajtot is belekeverjük, és fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.
Ha elkészültünk, összeállítjuk az ételt. A tepsit kikenjük egy kevés sertészsírral, majd alulra teszünk egy sor vékonyra szeletelt zellert. Erre teszünk rá egy réteg burgonyát. Ezután rámorzsoljuk a kolbászt, teszünk rá szalonnát, majd pedig a tojásszeletek következnek. Meglocsoljuk alaposan a besamel egyik felével az ételt, majd befedjük az egészet a maradék krumplival. A tetejére ráöntjük a mártás másik felét, és a tetejét kidíszítjük a megpirított szalonnával.
180 fokos sütőben pirosra sütjük.
Ajánljuk még: