Gasztro

Mákos-erdei gyümölcsös szelet

Egy szuper recept liszt nélkül, amelyben ott a nyári erdő gyümölcseinek igézete. Könnyen elkészíthető, a máktól és a diótól zamatos, a tetejére kanalazott gyümölcsös ragu pedig különösen szaftossá teszi.

Hozzávalók

  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15-15 dkg őrölt mák és őrölt dió
  • 15 dkg vaj
  • reszelt citromhéj
  • 2-3 csepp vanília-aroma

A tetejére:

  • 30 dkg vegyes erdei gyümölcs (lehet fagyasztott is)
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • porcukor

Elkészítés

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a mákot meg a diót, belecsorgatjuk a megolvasztott vajat.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Reszelt citromhéjjal és vanília-aromával ízesítjük, végül a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt kistepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 175 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.

Eközben a vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, beleszórjuk az erdei gyümölcsöt, mézzel megöntözzük, és addig forraljuk, amíg a szaftja besűrűsödik, de a gyümölcsök még egészben maradnak.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A langyosra hűlt süteményre kanalazzuk, és négyzetes darabokra vágva, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Sütőtökös curry szűzpecsenyével

Hideg időben mindig jólesik valami fűszeres, valami nagyon zamatos, valami csípős. A gyömbér, a kurkuma, a chili, a fahéj belülről is melegítenek, egy könnyű és színes egytálételnek pedig elképesztően finom ízt adnak. A sütőtöknek még nem járt le az ideje, amíg csak lehet, fogyasszuk sütve, levesnek, rakottan vagy akár egy fenséges curryben!