Gasztro

Mákos-erdei gyümölcsös szelet

Egy szuper recept liszt nélkül, amelyben ott a nyári erdő gyümölcseinek igézete. Könnyen elkészíthető, a máktól és a diótól zamatos, a tetejére kanalazott gyümölcsös ragu pedig különösen szaftossá teszi.

Hozzávalók

  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15-15 dkg őrölt mák és őrölt dió
  • 15 dkg vaj
  • reszelt citromhéj
  • 2-3 csepp vanília-aroma

A tetejére:

  • 30 dkg vegyes erdei gyümölcs (lehet fagyasztott is)
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • porcukor

Elkészítés

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a mákot meg a diót, belecsorgatjuk a megolvasztott vajat.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Reszelt citromhéjjal és vanília-aromával ízesítjük, végül a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt kistepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 175 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.

Eközben a vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, beleszórjuk az erdei gyümölcsöt, mézzel megöntözzük, és addig forraljuk, amíg a szaftja besűrűsödik, de a gyümölcsök még egészben maradnak.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A langyosra hűlt süteményre kanalazzuk, és négyzetes darabokra vágva, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.