Tökös-mákos farfalle
Hozzávalók
- 30 dkg farfalle-tészta
- 4 evőkanál olaj
- 30 dkg csirkemellfilé
- só, őrölt bors, reszelt szerecsendió
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb lilahagyma
- 30 dkg sütőtök
- 1 csokor kakukkfű
- 2 narancs
- 2 evőkanál mák
Elkészítés
A tésztát bő vízben Kifőzzük, majd folyó víz alatt leöblítjük. A húst vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk rá, azután az olaj felén megpirítjuk, félretesszük. A többi megfonnyasztjuk az összetört fokhagymát, hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, a felkockázott tököt. Kakukkfűvel, narancslével ízesítjük, és 2-3 percig sütjük. Beleborítjuk a megsütött húst, a kifőtt tésztát és az egészet megforrósítjuk. Tálalás előtt mákkal megszórjuk.
Tökös-mákos farfale – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Mákos-tökös márványos túrótorta
Hozzávalók
- A tökös masszához:
- 10 dkg puha vaj
- 22 dkg barna cukor
- 1 csipet só
- 4 tojás
- 50 dkg túró
- 30 dkg krémsajt
- 5 dkg liszt
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 10 dkg darált mák
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg sült tök
Elkészítés
Ehhez a tortához szükség lesz egy kb. 24 cm átmérőjű tortaformára, amit sütőpapírral kibélelünk. A puha vajat elkeverjük a barna cukorral, hozzáadunk egy csipetnyi sót, 4 tojást, a túrót meg a krémsajtot. Alaposan összedolgozzuk, majd kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk a pépes sütőtököt, a másikba pedig a tejjel leforrázott, vaníliás cukorral ízesített mákot. A kétféle masszát felváltva kanalazzuk a formába, majd egy hegyes késsel kőrözünk benne kettőt, hogy szép, márványos mintája legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Közben, amikor a torta teteje kezd megszilárdulni, óvatosan elválasztjuk a kés hegyével a sütőpapírtól, hogy ne repedjen meg. A kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni. Akkor jó, ha a széle aranyszínű, a teteje szilárd, a belseje viszont puha, remegős.
Mákos-tökös márványos túrótorta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Mákos-tökös babka
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 28 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 10 g szárított élesztő
- 1 kiskanál só
- 1 tojás15 dkg sült tök
- 0,5 dl hideg víz
- 8 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
- 12 dkg darált mák
- 12 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg borba áztatott mazsola
- 1 kiskanál só
A sziruphoz:
- 12 dkg cukor
- 5 dkg sült tök
- 0,5 dl víz
A tésztát előző este állítjuk össze. Keverőtálba tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, a pépesített sült tököt, majd beleütjük a tojás, hozzáadjuk a vizet. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta szépen összeáll. Lefedve a hűtőbe tesszük.
Másnap elkészítjük a tölteléket. Ehhez a mákot 2-3 evőkanál vízzel felfőzzük, majd a többi hozzávalóval elkeverjük, kihűtjük. A hűtőből kivett, ruganyos, sűrű tésztát lisztezett deszkán 40×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a mákos töltelékkel. Az egyik hosszú oldalánál kezdve szorosan feltekerjük a tésztát, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt, hosszúkás formába. Egy órán át kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb.30 perc alatt megsütjük. Amíg a kalács sül, egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot, a pépesített sült tököt és a vizet, majd langyosra hűtjük. A sütőből kivéve a kalácsot még forrón meglocsoljuk a sziruppal. Csak hidegen szeleteljük.
Jó étvágyat kívánunk!