Mákod lesz, ha nem töketlenkedsz – két nagyszerű böjtös csemegét ajánlunk

Gasztro

Mákod lesz, ha nem töketlenkedsz – két nagyszerű böjtös csemegét ajánlunk

A mák legtöbbször karácsonykor kerül terítékre, a sütőtök meg az őszi és a téli konyha alapanyaga. De még van belőlük, és nagyon jól illenek össze! Mindkettő gazdag vitamin- és ásványi anyag forrás, ráadásul szemet gyönyörködtető és izgalmas ízeket hoz a tél végi, kora tavaszi asztalra. Ráadásul böjtben is jó szolgálatot tesznek ezek az egyszerű, ám annál ízletesebb csemegék, amiket bűntudat nélkül fogyaszthatunk.

Tökös-mákos farfalle

Hozzávalók

  • 30 dkg farfalle-tészta
  • 4 evőkanál olaj
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • só, őrölt bors, reszelt szerecsendió
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb lilahagyma
  • 30 dkg sütőtök
  • 1 csokor kakukkfű
  • 2 narancs
  • 2 evőkanál mák

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tésztát bő vízben Kifőzzük, majd folyó víz alatt leöblítjük. A húst vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk rá, azután az olaj felén megpirítjuk, félretesszük. A többi megfonnyasztjuk az összetört fokhagymát, hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, a felkockázott tököt. Kakukkfűvel, narancslével ízesítjük, és 2-3 percig sütjük. Beleborítjuk a megsütött húst, a kifőtt tésztát és az egészet megforrósítjuk. Tálalás előtt mákkal megszórjuk.

Tökös-mákos farfale – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Mákos-tökös márványos túrótorta

Hozzávalók

  • A tökös masszához:
  • 10 dkg puha vaj
  • 22 dkg barna cukor
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 50 dkg túró
  • 30 dkg krémsajt
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 10 dkg darált mák
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg sült tök

Elkészítés

Ehhez a tortához szükség lesz egy kb. 24 cm átmérőjű tortaformára, amit sütőpapírral kibélelünk. A puha vajat elkeverjük a barna cukorral, hozzáadunk egy csipetnyi sót, 4 tojást, a túrót meg a krémsajtot. Alaposan összedolgozzuk, majd kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk a pépes sütőtököt, a másikba pedig a tejjel leforrázott, vaníliás cukorral ízesített mákot. A kétféle masszát felváltva kanalazzuk a formába, majd egy hegyes késsel kőrözünk benne kettőt, hogy szép, márványos mintája legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Közben, amikor a torta teteje kezd megszilárdulni, óvatosan elválasztjuk a kés hegyével a sütőpapírtól, hogy ne repedjen meg. A kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni. Akkor jó, ha a széle aranyszínű, a teteje szilárd, a belseje viszont puha, remegős.

Mákos-tökös márványos túrótorta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Mákos-tökös babka

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 28 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 10 g szárított élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 1 tojás15 dkg sült tök
  • 0,5 dl hideg víz
  • 8 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 12 dkg darált mák
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg borba áztatott mazsola
  • 1 kiskanál só

A sziruphoz:

  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg sült tök
  • 0,5 dl víz

A tésztát előző este állítjuk össze. Keverőtálba tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, a pépesített sült tököt, majd beleütjük a tojás, hozzáadjuk a vizet. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta szépen összeáll. Lefedve a hűtőbe tesszük. 

Másnap elkészítjük a tölteléket. Ehhez a mákot 2-3 evőkanál vízzel felfőzzük, majd a többi hozzávalóval elkeverjük, kihűtjük. A hűtőből kivett, ruganyos, sűrű tésztát lisztezett deszkán 40×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a mákos töltelékkel. Az egyik hosszú oldalánál kezdve szorosan feltekerjük a tésztát, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt, hosszúkás formába. Egy órán át kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb.30 perc alatt megsütjük. Amíg a kalács sül, egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot, a pépesített sült tököt és a vizet, majd langyosra hűtjük. A sütőből kivéve a kalácsot még forrón meglocsoljuk a sziruppal. Csak hidegen szeleteljük.

Jó étvágyat kívánunk!

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X