Mágnás mákos

Gasztro

Mágnás mákos

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg sertészsír
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 db tojás
  • csipetnyi só
  • 1 bionarancs

A töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 7 db tojás
  • 1 kk fahéj
  • 1 bionarancs

Az összeállításhoz:

  • 6-7 ek baracklekvár

A kenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés

A lisztet a puha vajjal és a sertészsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sütőport, a sót, a porcukrot és a tojást. A narancs levét kifacsarjuk, és ezt is a tésztába dolgozzuk. Jó alaposan átgyúrjuk, hogy tökéletesen összeálljon, és a felülete is kisimuljon.

A tésztát ezután két részre osztjuk, az egyik adag kicsivel legyen nagyobb, mint a másik. A nagyobb darabot lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. Egy közepes méretű, kivajazott tepsi aljába terítjük a nyújtófa segítségével, amelyre feltekerjük, és így emeljük a sütőformába. Kicsit megnyomkodjuk, hogy teljesen kitöltse a tepsit, és megkenjük baracklekvárral.

A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat habosra kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A narancs reszelt héjával is ízesítjük, majd belekeverjük a darált mákot és a fahéjat. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan, körkörös mozdulatokkal beleforgatjuk az előbbi krémbe. Ezután az egészet a sütőformába öntjük, majd elegyengetjük.

A maradék tésztából rudakat sodrunk, és csinos rácsot készítünk belőle a sütemény tetejére. A csíkokat precízen megkenjük felvert tojással. Előmelegített, 200 fokos sütőben kezdjük el sütni, majd negyedóra elteltével visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra. Így készül el körülbelül fél óra alatt.

Addigra a teteje aranybarna színt kap, a tészta omlósra, a töltelék pedig kellemesen könnyűre sül.

Ajánljuk még:

„Magikat az Isten sok jóval megáldja!” – karácsonyi áldáshozó köszöntések a múltból

Középkori liturgikus hagyományok, újkori keresztény népi szokásréteg és a profán ünneplés tájegységenként változó formái határozzák meg a karácsonyi ünnepkört a magyar nyelvterületen. Hagyományosan a húsvét számított nagyobb ünnepnek, azonban a XIX. század vége táján – a magyar nyelvterület keleti részén ez a XX. század első felében, a világháború után következett be – ez megfordult: nagyobb figyelmet kapott a karácsony. Gazdag szokásvilágának egyik központi motívuma az áldáshozó köszöntés, ami a teljes karácsonyi időszakra jellemző – te ismered őket?