Lusta asszony almás-áfonyás rétese
Olvasási idő: 2 perc

Lusta asszony almás-áfonyás rétese

Emlékeztek rá, hogy sok-sok éve nagy divat volt lusta asszony rétesét sütni? Szinte mindenki azt sütött, heteken át, legtöbbször túrós változatban. Hiszen egyszerű: csak be kell dobálni-önteni a hozzávalókat a tepsibe, mehet a sütőbe és kész. Elronthatatlan, mondták, pedig ha nem vajazod ki a tepsit, ha túl sokáig sütöd, akkor ebbe is csúszhat hiba. Tényleg egyszerű, és nem csak túróval, mazsolával készülhet, hanem meggyel, almával – ahogyan az igazi rétes is.

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 6 db alma
  • 10 dkg áfonya vagy mazsola
  • 4 tojás
  • 5 dl tej
  • csipetnyi só
  • 10 dkg vaj
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 
Tovább olvasok

Elkészítés

Egy kb. 20x30 cm-es tepsit kivajazunk. A lisztet a cukorral és a sütőporral egy tálban alaposan összekeverjük. A tojásokat egy tálba ütjük, villával kissé felverjük, hozzáadjuk a megolvasztott vajat, csipetnyi sóval, esetleg kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük majd a tejet is belecsorgatjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A kivajazott tepsibe beleszórjuk a lisztes keverék felét. Ráreszeljük az almákat, rászórjuk az áfonyát. Egyenletes befedjük a maradék lisztes keverékkel, majd a tojásos-vajas tejet. 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Villával vagy bambuszpálcával sűrűn megszurkáljuk, hogy a folyadék alaposan átjárja a szilárd alapanyagokat, majd előmelegített sütőben 160 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!