Lilakáposzta leves rózsaszín birssel

Gasztro

Lilakáposzta leves rózsaszín birssel

A színes zöldségételek örömet hoznak. A lilakáposzta nem csak párolva vagy salátának kerülhet az asztalra, sok más fogásban is felfedezhetjük, hogy a káposztasága mennyi lehetőséget kínál! Az alma, a birs, a tél fűszerei szinte adják magukat, hogy a lilakáposztával egyesülve valami szívderítő finomság főjön ki belőle. Akár az ünnepi menü nyitányaként is gondolhatunk rá. Nekem nagyon bejön ez az édeskés, savanykás, gazdag ízvilág, és bevallom, olykor egy kevés chilipehely is kerül rá, ami vadít rajta kellemesen.

Hozzávalók

  • 60 dkg lilakáposzta
  • 2 közepes lilahagyma
  • 1 édes alma
  • 2 dkg vaj
  • 2, 5 dl száraz fehérbor
  • 1 dl zöldség alaplé
  • 5 dkg ribizlilekvár
  • 2 szép érett birsalma
  • 1 babérlevél
  • fahéj
  • 3-4 borókabogyó
  • 5-6 szegfűszeg
  • 1-2 kardamom
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 2 dl natúr almalé
  • 1 dl tejföl

A tálaláshoz: balzsamecet

Elkészítés

A lilakáposztát vékonyan felszeleteljük, besózzuk, és legalább egy órán át állni hagyjuk. A felszeletelt lilahagymát a felolvasztott vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a sóból kinyomkodott káposztát, az apró kockára vágott almát. Fedő alatt, olykor megkeverve, puhára pároljuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Közben a felszeletelt birset a lilakáposzta félretett levébe tesszük, kevés cukrot és fahéjat adunk hozzá, és fedő alatt, csöndesen gyöngyözve 4-5 percig főzzük, majd lefödve pihenni hagyjuk. Ha a káposzta már majdnem puha, a zöldség alaplével és a borral felöntjük, beletesszük a fűszereket egy teatojásba vagy tüllzacskóba kötve.

10-15 perc főzés után a tűzről lehúzzuk, a tejfölt és az áfonyalekvárt is hozzáadjuk. A fűszereket eltávolítjuk és a levest szitán áttörjük vagy pépesítjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Tálaláskor a levest csészékbe vagy tálkákba merjük, néhány birsdarabot díszítésként ráhelyezünk, a többit külön tányérban kínáljuk mellé. Kedvünk szerint balzsamecettel megöntözhetjük.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még: