Hozzávalók
- 60 dkg lilakáposzta
- só
- 2 közepes lilahagyma
- 1 édes alma
- 2 dkg vaj
- 2, 5 dl száraz fehérbor
- 1 dl zöldség alaplé
- 5 dkg ribizlilekvár
- 2 szép érett birsalma
- 1 babérlevél
- fahéj
- 3-4 borókabogyó
- 5-6 szegfűszeg
- 1-2 kardamom
- 2-3 evőkanál cukor
- 2 dl natúr almalé
- 1 dl tejföl
A tálaláshoz: balzsamecet
Elkészítés
A lilakáposztát vékonyan felszeleteljük, besózzuk, és legalább egy órán át állni hagyjuk. A felszeletelt lilahagymát a felolvasztott vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a sóból kinyomkodott káposztát, az apró kockára vágott almát. Fedő alatt, olykor megkeverve, puhára pároljuk.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Közben a felszeletelt birset a lilakáposzta félretett levébe tesszük, kevés cukrot és fahéjat adunk hozzá, és fedő alatt, csöndesen gyöngyözve 4-5 percig főzzük, majd lefödve pihenni hagyjuk. Ha a káposzta már majdnem puha, a zöldség alaplével és a borral felöntjük, beletesszük a fűszereket egy teatojásba vagy tüllzacskóba kötve.
10-15 perc főzés után a tűzről lehúzzuk, a tejfölt és az áfonyalekvárt is hozzáadjuk. A fűszereket eltávolítjuk és a levest szitán áttörjük vagy pépesítjük.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Tálaláskor a levest csészékbe vagy tálkákba merjük, néhány birsdarabot díszítésként ráhelyezünk, a többit külön tányérban kínáljuk mellé. Kedvünk szerint balzsamecettel megöntözhetjük.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: