Hozzávalók
A leveshez:
- 1 kg libaaprólék (nyak, szárny)
- 4-5 szál sárgarépa
- 2-3 szál fehérrépa
- 1 szál paszternák
- 1 kis fej karalábé
- 1 fej zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- friss gyömbér
- só
- bors
A maceszgombóchoz:
- 10 dkg pászka
- 6 dkg libazsír
- 2 db tojás
- kurkuma
- gyömbér
- petrezselyem
- só
Elkészítés
Egy fazék hideg vízben feltesszük főni a libaaprólékot. Felforraljuk, közben a habot leszedjük róla, hogy ne legyen zavaros a leves. Amikor már nem képződik hab, visszavesszük a lángot. Ekkor hozzáadjuk a vöröshagymát, a sót, a fokhagymát és a fűszereket.
A leveszöldségeket megtisztítjuk, és ízlés szerint feldaraboljuk. Ezeket akkor adjuk az ételhez, ha a hús már félig megfőtt.
Közben készítünk maceszgombócot. Ehhez tíz dkg pászkát összetörünk, két tojást kihabosítunk, majd hozzáadjuk a libazsírt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele gyömbért és kurkumát, majd alaposan elkeverjük. A friss petrezselymet összevágjuk, és egy kanál vízzel, illetve az összetört pászkával együtt hozzáadjuk a tojásos masszához. Végül fóliával letakarjuk, és hideg helyen hagyjuk állni, míg a leves el nem készül, de legalább egy órán át.
Amikor megfőtt a leves, átszűrünk egy adagot egy kisebb fazékba, amiben a gombócokat fogjuk kifőzni. Vizes kézzel kisebb adagokat szedünk ki a tésztából, gombóccá formázzuk, majd pötyögtetve készre főzzük. Máris tálaljuk a forró levessel.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: