Legényfogó leves

Gasztro

Legényfogó leves

Sokrétű, nagyon gazdag leves. Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 4 db csirke felsőcomb
  • 5 db csirkeszárny
  • 1 nagy fej újhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 5 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • ½ karalábé
  • ½ zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg gomba
  • 1 nagy csokor zöldbab
  • 3 zellerszár
  • 1 újhagymaszár
  • 1 csokor kapor
  • 1 ág tárkony
  • 6 db bazsalikomlevél
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
Tovább olvasok

A csirkecombokat kicsontozzuk, és falatnyi darabokra vágjuk. A csirkeszárnyakat is feldaraboljuk.
Az újhagymát felkockázzuk, és egy kevés olajon ledinszteljük. Ha már puha a hagyma, rárakjuk a húst,
és azt is körbepirítjuk egy kicsit. A sárgarépát, a karalábét, a zellert és a zellerszárat megtisztítjuk,
majd falatnyi darabokra vágjuk. Ha nagyon zsenge répánk van, akkor azt nyugodtan tegyük bele
egyben, jól fog mutatni a levesben. A zöldségeket is egy kicsit átdinszteljük, majd felengedjük
az ételt annyi vízzel, hogy leves állagú legyen, és meg is sózzuk.

A zellerlevelet, az újhagyma szárát és a kaprot összekötjük egy természetes anyagú madzaggal, és ezt
is a levesbe rakjuk. A fokhagymagerezdeket is ekkor adjuk hozzá. Ha főzés közben habzik a leves,
akkor szedjük le róla a habot. A zöldbabot is megtisztítjuk, a végét lecsippentjük, majd feldaraboljuk, és a főzés vége előtt kb. 20 perccel a levesbe rakjuk.

A májat nagyobb falatnyi darabokra vágjuk, de azt csak akkor tesszük bele, ha a leves már majdnem
kész. A gombát is feldaraboljuk ízlés szerint, majd a májjal együtt rakjuk őket az ételbe. Kb. 5-7 percig
főzzük még ezután.

Végül a tejszínt és a tejfölt összekeverjük, majd belerakjuk a felaprított bazsalikomot és a tárkonyt is.
A levesből kiszedünk egy-két merőkanálnyit, elkeverjük a habarással, majd így öntjük bele a fazékba.
Ezután már csak nagyon óvatosan, kb. egy percig főzzük tovább, különben a habarás kicsapódhat.
Forrón tálaljuk egy kis ecettel vagy citromlével.