Látványos finomságok zsenge karottából

Gasztro

Látványos finomságok zsenge karottából

A karotta szó hengeres, zsenge sárgarépát jelöl valójában. Dallamos, elegáns kifejezés, így könnyebben eladható azoknak, akiknek a sárgarépa valami nem túl kedves ízemléket jelent. A zsenge, tavaszi karotta nyersen is jó, de ott a helye szinte minden fogásban. Színes, vitamindús, roppanós. És ne feledjük: illatos zöldje a petrezselyemhez hasonlóan felhasználható!

1. Karottaleves fűszervajas pirítóssal

Hozzávalók:

  • 4 dkg vaj
  • 40 dkg zsenge sárgarépa
  • 2-3 szál újhagyma
  • őrölt fehérbors
  • csipetnyi őrölt kömény
  • 4 evőkanál zabpehely
  • a tálaláshoz: 4 szelet kenyér vagy 2 kifli
  • 10 dkg vaj
  • 2-2 szál petrezselyem és friss koriander

 

Tovább olvasok

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A sárgarépát és az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk – a hagyma zöldjét félretesszük. A felolvasztott vajon megfonnyasztjuk, felöntjük 8 dl vízzel. Megsózzuk, őrölt fehérborssal és köménnyel ízesítve, fedő alatt addig főzzük, míg a répa megpuhul. Ekkor beleszórjuk a zabpelyhet, 2-3 percig még forraljuk. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pépesítjük. A fűszervajhoz a félretett hagymazöldet a petrezselyemmel és a friss korianderrel együtt finomra aprítjuk, és a puha vajjal összedolgozzuk. A levest forrón csészékbe merjük, és a fűszervajjal megkent, pirított kenyérszeleteket (kiflikarikákat) kínálunk mellé.

2. Zsenge karotta bazsalikomos mártással

(nyitóképünkön)

Hozzávalók:

  • 3 csomó zsenge karotta
  • ½ l húsleves (vagy zöldségleves, lehet leveskockából is)
  • 2 dl tejszín
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 evőkanál búzakeményítő
  • 1 csokor friss bazsalikom

A zsenge répákat megtisztítjuk – esetleg kevés zöldjét rajta hagyjuk. A húslevesben 5 percig lassú tűzön főzzük. A megfőtt karottákat kiemeljük, és melegen tartjuk. A visszamaradt lébe beleszórjuk a búzakeményítőt, felöntjük tejszínnel, és sűrűre forraljuk. Pici cukorral és finomra vagdalt bazsalikommal ízesítjük, majd a tálon várakozó karottára locsoljuk. Remek köret pecsenyék, grillezett húsok mellé, de péksüteménnyel magában is tökéletes, üde fogás.

3. Francia karottasaláta

Hozzávalók:

  • 2 csomó zsenge karotta (30-35 dkg)
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál méz vagy porcukor
  • 1 csokor petrezselyem
  • 15 dkg reszelt sajt

 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A megtisztított karottát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A citromlevét kifacsarjuk, az olívaolajjal, a mézzel vagy porcukorral kikeverjük, megsózzuk. A reszelt karottát, a finomra aprított petrezselyemmel összeforgatjuk, egy salátás tálon elegyengetjük. Megöntözzük a citromos öntettel, és reszelt sajttal gazdagon megszórjuk. Érdemes ementáli jellegű és enyhén füstölt sajtot választani hozzá.

Ajánljuk még:

Komáromi Jókai palacsinta, avagy az írófejedelem bablevese szilárd változatban

A Jókai bablevesről talán már mindannyian hallottunk. És a Jókai palacsintáról? Jómagam nemrég ismerkedtem meg vele komáromi látogatásom során. Olyannyira meglepődtem azon, hogy késsel-villával faltam a jó bablevesből ismert ízeket, olvadtak a textúrák a nyelvemen, hallgattam a palacsinta születéstörténetét, és közben egyre az járt a fejemben, hogy száz év múlva féltve őrzött legenda lehet az alig egy éves ételköltemény. Hazaérve persze elkészült nálunk is, hogy leteszteljem, mit szól hozzá a bableveskedvelő siserehad. Megnyalták utána mind a tíz ujjukat!

 

Már követem az oldalt

X