1. Karottaleves fűszervajas pirítóssal
Hozzávalók:
- 4 dkg vaj
- 40 dkg zsenge sárgarépa
- 2-3 szál újhagyma
- só
- őrölt fehérbors
- csipetnyi őrölt kömény
- 4 evőkanál zabpehely
- a tálaláshoz: 4 szelet kenyér vagy 2 kifli
- 10 dkg vaj
- 2-2 szál petrezselyem és friss koriander
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A sárgarépát és az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk – a hagyma zöldjét félretesszük. A felolvasztott vajon megfonnyasztjuk, felöntjük 8 dl vízzel. Megsózzuk, őrölt fehérborssal és köménnyel ízesítve, fedő alatt addig főzzük, míg a répa megpuhul. Ekkor beleszórjuk a zabpelyhet, 2-3 percig még forraljuk. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pépesítjük. A fűszervajhoz a félretett hagymazöldet a petrezselyemmel és a friss korianderrel együtt finomra aprítjuk, és a puha vajjal összedolgozzuk. A levest forrón csészékbe merjük, és a fűszervajjal megkent, pirított kenyérszeleteket (kiflikarikákat) kínálunk mellé.
2. Zsenge karotta bazsalikomos mártással
(nyitóképünkön)
Hozzávalók:
- 3 csomó zsenge karotta
- ½ l húsleves (vagy zöldségleves, lehet leveskockából is)
- 2 dl tejszín
- 1 kiskanál cukor
- 1 evőkanál búzakeményítő
- 1 csokor friss bazsalikom
A zsenge répákat megtisztítjuk – esetleg kevés zöldjét rajta hagyjuk. A húslevesben 5 percig lassú tűzön főzzük. A megfőtt karottákat kiemeljük, és melegen tartjuk. A visszamaradt lébe beleszórjuk a búzakeményítőt, felöntjük tejszínnel, és sűrűre forraljuk. Pici cukorral és finomra vagdalt bazsalikommal ízesítjük, majd a tálon várakozó karottára locsoljuk. Remek köret pecsenyék, grillezett húsok mellé, de péksüteménnyel magában is tökéletes, üde fogás.
3. Francia karottasaláta
Hozzávalók:
- 2 csomó zsenge karotta (30-35 dkg)
- 1 citrom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál méz vagy porcukor
- só
- 1 csokor petrezselyem
- 15 dkg reszelt sajt
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A megtisztított karottát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A citromlevét kifacsarjuk, az olívaolajjal, a mézzel vagy porcukorral kikeverjük, megsózzuk. A reszelt karottát, a finomra aprított petrezselyemmel összeforgatjuk, egy salátás tálon elegyengetjük. Megöntözzük a citromos öntettel, és reszelt sajttal gazdagon megszórjuk. Érdemes ementáli jellegű és enyhén füstölt sajtot választani hozzá.
Ajánljuk még: