Hozzávalók
- 30 dkg darált sertéshús vagy marhahús
- 10 dkg húsos szalonna
- 5 dkg sárgarépa
- 5 dkg zeller
- fél fej vöröshagyma
- 30 dkg friss paradicsom
- fél pohár száraz fehérbor
- olívaolaj
- frissen őrölt feketebors
- só
A besamelhez:
- 5 dkg vaj
- 3 ek liszt
- 3,5 dl tej
- szerecsendió
- só, bors
- 30 dkg lasagnetészta
Elkészítés
A húsos szalonnát apróra daraboljuk, és egy kevés olívaolajon kiolvasztjuk a zsírját. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, és azokat is átpirítjuk. Ezután a húst is beletesszük, és azt is jól átdinszteljük. Hozzáöntjük a bort, és teljesen kiforraljuk belőle az alkoholt. Közben a paradicsomokat leforrázzuk, és lehúzzuk a héjukat. Ezeket is az ételhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd lassú tűzön addig forraljuk, amíg a hús megpuhul. Ha úgy érezzük, hogy nincs elég szaftja, akkor egy kevés vizet vagy alaplevet önthetünk hozzá.
A besamelhez a vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd apránként hozzákeverjük a tejet is. Közben végig keverjük egy kézi habverővel, hogy szép sima legyen a mártás. Ha az összes tejet hozzáadtuk, és krémesre forrt, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.
Ha mindennel elkészültünk, rétegezhetjük a lasagnet.
Egy közepes méretű tepsi aljába szedünk egy kevés szaftot, majd következik egy réteg nyers lasagnetészta. A tésztát alaposan megkenjük a besamelmártással, majd meglocsoljuk a paradicsomos raguval. így folytatjuk tovább a rétegezést amíg el nem fogynak az alapanyagok. A lényeg, hogy egy jó adag besamelmártással zárjuk a sort. Ezután 180 fokon addig sütjük az ételt, amíg a teteje aranybarna színűvé nem válik. Figyeljünk, hogy ne szárítsuk ki a felső réteget, mert akkor a tészta megkeményedik. Ha teljesen át tudjuk szúrni egy villával az összes réteget, akkor bizonyosan elkészült a lasagne.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: