Különleges kényeztetés: levendulás keksz

Gasztro

Különleges kényeztetés: levendulás keksz

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 12 dkg kukoricaliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 2-3 evőkanál szárított vörös áfonya
  • 2 csapott evőkanál szárított levendulavirág (frissből kevesebb kell)

Elkészítés:

A vajat hidegen, amikor jó kemény, almareszelőn egy tálba reszeljük. Hozzáadjuk a porcukrot, és kézzel vagy keverőgéppel kidolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a liszteket, a csipet sót és a legvégén az apróra vágott vörös áfonyát és a levendulát, majd összegyúrjuk a tésztát. Amikor összeállt, hengert formázunk belőle, fóliába csavarjuk és betesszük a hűtőbe, amíg annyira megkeményedik, hogy lehet szeletelni. (Ha nem akarjuk egyszerre az egész tésztát megsütni, akkor pár napig tarthatjuk még a hűtőben, mert eláll.)

Amikor tészta keményre hűlt, kitekerjük a fóliából, körülbelül fél centi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 170 fokos sütőben körülbelül 7-8 percig sütjük. Amikor kivesszük a sütőből az lesz az érzésünk, hogy még félig nyers, de ekkor már megsült a tészta. Akkor ideális, ha épp csak, hogy van egy kis színe. Miután kihűlt levendulás porcukorba forgatjuk és tálaljuk.

 

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Ahány ház, annyi szokás – ázsiai leveskalauz, a pho -tól a tom yum-ig

Leveses nemzet vagyunk: előételként és fő fogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával eszik a könnyű és akár reggelire fogyasztható, valamint a fajsúlyosabb, egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos variációkat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első „csípős-savanyúval”, van egyféle vonzódás és több divathullámot is megéltünk már – vegyük csak a pho-t vagy éppen a ramen trendjét.