Különc gyümölcs barna csuhában: receptek a nagyszerű naspolyához

Gasztro

Különc gyümölcs barna csuhában: receptek a nagyszerű naspolyához

A hidegtűrő naspolya egy kevéssé ismert gyümölcs, talán azért, mert csak az első fagyok beköszöntével kezdi meg hódító útját. Kiváló lekvárnak, zselének, likőrnek, de ízletes sós ételekben is. A naspolyaszalszában van valami szédítő, melengető és valami ismeretlen báj, ami ellenállhatatlanná teszi. Beleszerettünk!

Az első naspolyámat réges-régen, egy banános dobozban találtam. Költözködéshez vittem haza a zöldségestől, és az aljában a két karton közt ott volt három darab valami. Elsőre ijesztőnek is tűnt, mert addig nem láttam még közelről ilyet, csak könyvekből ismertem. Tudtam, hogy ha megcsípte a dér, akkor lesz jó. December volt, gondoltam, már elvégezhette vele a fagy azt, amit kellett, így hát megpróbáltam megenni. Nem mondom, hogy az első próbálkozásra a szívembe lopta volna magát, a második már jobban sikerült. Évekkel később egy kis naspolyacsemete költözött a kertbe, addigra megtanultam, miben jó ez a furcsa gyümölcs. Ha még nem ismernéd, ez az írás segíthet: 

Érdemes fogyasztani, ugyanis főleg C-vitamint, pektint és tanninokat tartalmaz. Fogyasztása segíti az emésztést és enyhíti a belső gyulladásokat, például a belekben és a hólyagban. Míg a naspolyát a középkorban gyógyító tulajdonságairól ismerték, mára szinte feledésbe merült. A teljesen kifejlett, érett naspolyát a héján lévő barnás foltokról és a termés alján lévő száraz virágmaradványokról ismerhetjük fel.

És hogy miképp készítsük el? Mutatom is!

Naspolya sósan: naspolyaszalsza

Tovább olvasok

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg érett naspolya
  • 5-6 koktélparadicsom
  • 2 szál zöldhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kicsi chilipaprika
  • 1 lime
  • 1 kiskanál méz
  • esetleg 2-3 szál friss korianderzöld
naspolya-receptek

 

A naspolyákat kettévágjuk és egy nagyobb lyukú szitán átnyomkodjuk. Az így kapott sűrű gyümölcshúshoz adjuk az apróra vágott hagymát, paradicsomot és a chilit. Belefacsarjuk a lime levét, kevés mézzel és olívaolajjal elkeverjük, megsózzuk. Aki szereti, néhány szál korianderzöldet is apríthat bele, majd jól záródó edénybe töltve egy éjszakára pihenni tesszük a hűtőbe. Ropogtatnivalók mellé mártogatónak, szendvicsekhez, sültek mellé igazán izgalmas társítás. Megmutatja benne a naspolya a másik arcát!

Naspolya édesen: naspolyalekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg puha naspolya
  • 50 dkg cukor
  • 0,5 dl rum
naspolya-receptek

 

A puha naspolyát alaposan megmossuk, majd egy pohárnyi vizet öntve alá, teljesen szétfőzzük. Szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukrot és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, tetejére egy kanálnyi rumot öntünk és lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Naspolya extrán: rumos naspolya

Hozzávalók:

  • 1 kg dércsípte naspolya
  • 1 citrom leve
  • 30 dkg méz
  • kb. 4 dl rum

A naspolyát megtisztítjuk és annyi citromos vízben, amennyi ellepi, 1 percig főzzük. Lecsepegtetjük és üvegekbe rakjuk. Az üvegekben elosztjuk a mézet és feltöltjük rummal. Lezárjuk és néhány napig meleg helyen tartjuk, párszor megrázogatjuk. Végül hűvös helyen 3-4 hétig érleljük, mielőtt felbontanánk.

Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho

 

 

Már követem az oldalt

X