Az első naspolyámat réges-régen, egy banános dobozban találtam. Költözködéshez vittem haza a zöldségestől, és az aljában a két karton közt ott volt három darab valami. Elsőre ijesztőnek is tűnt, mert addig nem láttam még közelről ilyet, csak könyvekből ismertem. Tudtam, hogy ha megcsípte a dér, akkor lesz jó. December volt, gondoltam, már elvégezhette vele a fagy azt, amit kellett, így hát megpróbáltam megenni. Nem mondom, hogy az első próbálkozásra a szívembe lopta volna magát, a második már jobban sikerült. Évekkel később egy kis naspolyacsemete költözött a kertbe, addigra megtanultam, miben jó ez a furcsa gyümölcs. Ha még nem ismernéd, ez az írás segíthet:
Ismerd meg a fagyos téli idők királyát: a szottyos, elfeledett naspolyát
Egy csúfnak mondott gyümölcs, amely november végére érik meg, és még a fagy is jót tesz neki? Igen! Ez a naspolya, avagy latin nevén, Mespilus, az egészségelixírbe mártott, almával, körtével és birsalmával is rokonságban álló gyümölcs.
Érdemes fogyasztani, ugyanis főleg C-vitamint, pektint és tanninokat tartalmaz. Fogyasztása segíti az emésztést és enyhíti a belső gyulladásokat, például a belekben és a hólyagban. Míg a naspolyát a középkorban gyógyító tulajdonságairól ismerték, mára szinte feledésbe merült. A teljesen kifejlett, érett naspolyát a héján lévő barnás foltokról és a termés alján lévő száraz virágmaradványokról ismerhetjük fel.
És hogy miképp készítsük el? Mutatom is!
Naspolya sósan: naspolyaszalsza
Hozzávalók
- 25-30 dkg érett naspolya
- 5-6 koktélparadicsom
- 2 szál zöldhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kicsi chilipaprika
- 1 lime
- 1 kiskanál méz
- só
- esetleg 2-3 szál friss korianderzöld
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A naspolyákat kettévágjuk és egy nagyobb lyukú szitán átnyomkodjuk. Az így kapott sűrű gyümölcshúshoz adjuk az apróra vágott hagymát, paradicsomot és a chilit. Belefacsarjuk a lime levét, kevés mézzel és olívaolajjal elkeverjük, megsózzuk. Aki szereti, néhány szál korianderzöldet is apríthat bele, majd jól záródó edénybe töltve egy éjszakára pihenni tesszük a hűtőbe. Ropogtatnivalók mellé mártogatónak, szendvicsekhez, sültek mellé igazán izgalmas társítás. Megmutatja benne a naspolya a másik arcát!
Naspolya édesen: naspolyalekvár
Hozzávalók
- 2 kg puha naspolya
- 50 dkg cukor
- 0,5 dl rum
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A puha naspolyát alaposan megmossuk, majd egy pohárnyi vizet öntve alá, teljesen szétfőzzük. Szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukrot és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, tetejére egy kanálnyi rumot öntünk és lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Naspolya extrán: rumos naspolya
Hozzávalók
- 1 kg dércsípte naspolya
- 1 citrom leve
- 30 dkg méz
- kb. 4 dl rum
Elkészítés
A naspolyát megtisztítjuk és annyi citromos vízben, amennyi ellepi, 1 percig főzzük. Lecsepegtetjük és üvegekbe rakjuk. Az üvegekben elosztjuk a mézet és feltöltjük rummal. Lezárjuk és néhány napig meleg helyen tartjuk, párszor megrázogatjuk. Végül hűvös helyen 3-4 hétig érleljük, mielőtt felbontanánk.
Nyitókép: Pixabay / Hans