Krumplis, sajtos lepény

Gasztro

Krumplis, sajtos lepény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor
  • kb. 70 ml Magyar Tej
  • 5 dkg Magyar Vaj
  • 1 db tojás
  • 1 kk. só

A töltelékhez:

  • 3 közepes szem krumpli
  • 1 db tojás
  • frissen őrölt bors

A tetejére:

  • 3 szelet Magyar Sajt gouda 
  • 3 szelet Magyar Sajt füst ízű, trappista

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. Adunk hozzá egy kiskanálnyi cukrot és lisztet, majd elkeverjük, és hagyjuk felfutni. Ezután a liszthez adjuk. Jöhet bele a tojás és a só, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha már összeállt, beledolgozzuk a puha vajat is. Ha a tészta felülete már szép sima, és kezd levegősödni, akkor letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.

A krumplit héjában megfőzzük. Ha már egy kicsit hűlt, akkor meghámozzuk, majd villával összetörjük. Adunk hozzá egy egész tojást, és ízesítjük sóval, borssal.

Ha a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk, és kisodorjuk. Kibélelünk vele egy 22 cm-es sütőformát. A formát kivajazzuk és lisztezzük előtte. A tésztát a sarkokba is egyenletesen belenyomkodjuk. Ezután megtöltjük a krumplis keverékkel, majd megszórjuk darabolt póréhagymával. A tetejére szórjuk a sajtot, majd 180 fokon körülbelül 20-22 perc alatt szép pirosra sütjük. Langyosan a legfinomabb.

Ajánljuk még:

Kétszínű tojásrolád reggelire

Avagy tékozlónak tűnő rántotta egy ünnepi reggelre. Elkészítése egyszerű, akár a hagyományos ízesítésű rántottát is elővezethetjük ilyen formában.