Krumplipecsenye saját készítésű májas hurkával

Gasztro

Krumplipecsenye saját készítésű májas hurkával

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A krumplihoz:

  • 1 kg sütnivaló burgonya
  • 1 szép darab abált oldalas
  • 1 szál sütnivaló kolbász
  • 1 szál véres hurka
  • 1 szál májas hurka
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 2-3 ek sertészsír

A májas hurkához:

  • ½ sertésmáj
  • 20 dkg szalonna
  • 50 dkg dagadó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek sertészsír
  • 20 dkg rizs
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • majoranna
  • bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk, majd a jól kizsírozott tepsi aljára helyezzük úgy, hogy befedje a tepsit. Erre tesszük rá a kolbászt és a hurkákat. Akkor a legfinomabb, ha többféle hurka is van benne. Az oldalast mindenképpen abáljuk meg előtte fűszeres lében, és aztán ezt is tegyük a krumplira. A sarkokat végül gazdagon kibéleljük savanyú káposztával. 180° C-ra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.

A hurkához a sertésmájat, a dagadót és a szalonnát fűszeres lében feltesszük főni. A lébe teszünk egy fej hagymát, borsot, babérlevelet, fokhagymát. A rizst egy tiszta textilpelenkába vagy vászonba kötjük bele, és ezt is a lében főzzük meg. A sütésre szánt oldalast is itt főzzük meg.

Ha minden megfőtt, akkor kiszedjük őket az abaléből, majd hagyjuk hűlni.

Közben a hurkához egy fej hagymát üvegesre dinsztelünk a sertészsíron. A fokhagymát megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. A kihűlt húsokat felcsíkozzuk, és ledaráljuk őket a hagymával, fokhagymával, rizzsel együtt. Felváltva tegyük bele a darálóba az összetevőket. A májból hagyjunk egy kisebb darabot egyben, és vágjuk apró kockára, így jól fog mutatni a hurkában.

Ha végeztünk a darálással, jól meggyúrjuk a tölteléket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, valamint majorannával ízesítjük. Ha elkészültünk, akkor vékonybélbe töltjük a szokásos módon. Ezután megsütjük a kívánt mennyiséget, a maradékot pedig eltehetjük a fagyasztóba.