Hozzávalók:
A krumplihoz:
- 1 kg sütnivaló burgonya
- 1 szép darab abált oldalas
- 1 szál sütnivaló kolbász
- 1 szál véres hurka
- 1 szál májas hurka
- 50 dkg savanyú káposzta
- 2-3 ek sertészsír
A májas hurkához:
- ½ sertésmáj
- 20 dkg szalonna
- 50 dkg dagadó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek sertészsír
- 20 dkg rizs
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só
- majoranna
- bors
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk, majd a jól kizsírozott tepsi aljára helyezzük úgy, hogy befedje a tepsit. Erre tesszük rá a kolbászt és a hurkákat. Akkor a legfinomabb, ha többféle hurka is van benne. Az oldalast mindenképpen abáljuk meg előtte fűszeres lében, és aztán ezt is tegyük a krumplira. A sarkokat végül gazdagon kibéleljük savanyú káposztával. 180° C-ra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.
A hurkához a sertésmájat, a dagadót és a szalonnát fűszeres lében feltesszük főni. A lébe teszünk egy fej hagymát, borsot, babérlevelet, fokhagymát. A rizst egy tiszta textilpelenkába vagy vászonba kötjük bele, és ezt is a lében főzzük meg. A sütésre szánt oldalast is itt főzzük meg.
Ha minden megfőtt, akkor kiszedjük őket az abaléből, majd hagyjuk hűlni.
Közben a hurkához egy fej hagymát üvegesre dinsztelünk a sertészsíron. A fokhagymát megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. A kihűlt húsokat felcsíkozzuk, és ledaráljuk őket a hagymával, fokhagymával, rizzsel együtt. Felváltva tegyük bele a darálóba az összetevőket. A májból hagyjunk egy kisebb darabot egyben, és vágjuk apró kockára, így jól fog mutatni a hurkában.
Ha végeztünk a darálással, jól meggyúrjuk a tölteléket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, valamint majorannával ízesítjük. Ha elkészültünk, akkor vékonybélbe töltjük a szokásos módon. Ezután megsütjük a kívánt mennyiséget, a maradékot pedig eltehetjük a fagyasztóba.