Krumplipaprikás

Gasztro

Krumplipaprikás

Bíró Lajos receptje.

Hozzávalók

  • 2 ek kacsazsír
  • 4 fej vöröshagyma
  • 2 kg salátaburgonya
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 1 szem paradicsom
  • 1 szem zöldpaprika
  • 1 kk őrölt kömény
  • frissen őrölt bors
  • 3 ek fűszerpaprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma

A variációkhoz:

  • lecsókolbász
  • főtt füstölt csülök
  • blansírozott zsenge sárgarépa
  • újhagyma
  • zsenge zöldborsó
  • csipetke

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Kacsazsíron lepirítjuk a feldarabolt füstölt kolbászt, majd kiszedjük az edényből. A vöröshagymát felaprítjuk, majd rádobjuk a zsírra, és megdinszteljük. Hozzáadjuk az kis darabokra vágott paprikát és paradicsomot, és közben meg is sózzuk. Adunk hozzá köménymagot, borsot és a fűszerpaprika felét. Ezután felengedjük vízzel, majd visszaforraljuk egyharmadára a levet. Ezt a műveletet kétszer-háromszor megismételjük, így sűrű és ízes szaftunk lesz.

Ezután belerakjuk a nagyobb hasábokra vágott krumplit, és puhára főzzük. Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje a burgonyát. Ízesítjük fokhagymával és a maradék fűszerpaprikával, illetve az előzőleg megpirított kolbászt is visszatesszük bele. Ha elkészült, akkor tehetünk bele lecsókolbászt, főtt füstölt csülköt, csipetkét vagy akár egyéb zsenge zöldségeket is.

Ezután elzárjuk alatta a tüzet, lefedjük, és hagyjuk tíz percet pihenni.

Ajánljuk még:

Libavacsora és Szent Márton – tudod, hol a kapcsolat?

Ha a tél szülinapi bulit tartana, bizonyosan Márton napján tenné, libalakomával, amihez Márton poharával koccintana, hiszen a kalendárium szerint november 11-én véget ér az őszi évnegyed, és kezdetét veszi a tél. Meg aztán az is igaz, hogy „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”.