Hozzávalók:
A főzelékhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek sertészsír
- 1 kg krumpli (B típusú)
- só
- ½ ek fűszerpaprika
A rántáshoz:
- 1 ek sertészsír
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek liszt
- 1,5 dl víz
- 1 tk fűszerpaprika
A fasírthoz:
- 50 dkg darált sertésdagadó
- 1 db zsemle
- 1 tojás
- só, bors
- ½ fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
A főzelékhez zsíron megdinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát. Közben a krumplit meghámozzuk, és közel egyforma méretű kockákra daraboljuk. Ha a hagyma elkészült, rászórjuk a fűszerpaprikát, hozzáadjuk a burgonyát, és rögtön átkeverjük, hogy a burgonya kezdje el felszívni a paprikás zsiradékot. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és megsózzuk. Ha a krumpli puhára főtt, elkészítjük a rántást.
A zsíron zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, közben adunk hozzá egy gerezd apróra vágott fokhagymát. Végül megszórjuk a paprikával, és azonnal felöntjük hideg vízzel. A forrásban lévő krumplihoz adjuk, jól elkeverjük, és lassú tűzön, néhány perc alatt kiforraljuk belőle a lisztet.
A fasírthoz a húst ízesítjük finomra vágott vöröshagymával, fokhagymával, sóval és borssal. Adunk hozzá fűszerpaprikát is, és egy egész tojást. Az előzőleg vízbe áztatott zsemlét alaposan kinyomkodjuk, és ezt is a keverékhez adjuk. Az egészet jól összedolgozzuk.
Végül az ízlésünknek megfelelő méretű húspogácsákat készítünk, és zsemlemorzsába forgatjuk őket. Egy serpenyőben kevés olajon vagy zsíron, közepes tűzön, pirosra sütjük a fasírtok mindkét oldalát.
Ajánljuk még: