Kozona

Gasztro

Kozona

Nyisztor Tinka receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 12,5 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 ek rum vagy rumaroma
  • 1 lime vagy citrom héja
  • 1 narancs héja

A töltelékhez:

  • 2 tojásfehérje
  • 12,5 dkg kristálycukor
  • 25 dkg darált dió
  • 1 ek kakaó
  • 1 ek rum
  • ½ lime vagy citrom héja
  • ½ narancs héja
  • 1 ek vaníliás cukor
  • rahát ízlés szerint

 

Tovább olvasok

 Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy dagasztótálba szórjuk. A közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt és szórunk rá egy kis cukrot. A tejet meglangyosítjuk, és egy keveset ráöntünk az élesztőre, majd hagyjuk felfutni. Közben a maradék tejben feloldjuk a többi cukrot, illetve elkeverjük benne a tojások sárgáját is. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a rumaromát, és ha az élesztő felfutott, ezt a keveréket is a liszthez adjuk, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Közben hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a sót is beletesszük. Ízesítjük a citrusok héjával, és aztán kidagasztjuk. Ha már összeállt, apránként a puha vajat is beledolgozzuk, majd az egészet hólyagosra kidolgozzuk. A végén a kezünket egy kicsit megolajozzuk, és így is dagasztjuk még rövid ideig, míg az olajat is fel nem veszi a tészta.

Ha elkészültünk, letakarjuk, és langyos helyen kelni hagyjuk.

A töltelékhez a tojásfehérjéket krémes habbá felverjük a kristálycukorral. Ezután beleforgatjuk a darált diót, a kakaót és a vaníliás cukrot. Ízesítjük a citrusok héjával és rummal.

Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk. Mindkét adagot téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. A rahátot csíkokra vágjuk, és úgy tesszük rá a diós töltelékre szépen sorban, hogy felvágva mozaikos legyen. Ezután feltekerjük a tésztákat, majd a két tekercset összefonjuk. Egy kizsírozott, hosszúkás sütőformába rakjuk a kalácsot. Ekkor újra meleg helyre tesszük kelni. Végül a tetejét megkenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

Ajánljuk még:

Isteni grillezett zöldségek

Lilába öltözött padlizsán, illatos füvekkel sütve: amint felénk hozza a szél a rostélyon sülő finomságok páráját, szinte elolvadunk a gyönyörűségtől. Nyársra fűzött színes, koranyári zöldségek, kakukkfűtől illatos, tűztől ráncos paradicsom, és aranyra pirult puliszka-kockák. Még a legelszántabb húsevők is lesben állnak, vajon mikor készül el az első, befalni való adag? Legkedvesebb grill-zöldséges receptjeimből válogattam.