Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 12,5 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 ek rum vagy rumaroma
- 1 lime vagy citrom héja
- 1 narancs héja
A töltelékhez:
- 2 tojásfehérje
- 12,5 dkg kristálycukor
- 25 dkg darált dió
- 1 ek kakaó
- 1 ek rum
- ½ lime vagy citrom héja
- ½ narancs héja
- 1 ek vaníliás cukor
- rahát ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztához a lisztet egy dagasztótálba szórjuk. A közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt és szórunk rá egy kis cukrot. A tejet meglangyosítjuk, és egy keveset ráöntünk az élesztőre, majd hagyjuk felfutni. Közben a maradék tejben feloldjuk a többi cukrot, illetve elkeverjük benne a tojások sárgáját is. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a rumaromát, és ha az élesztő felfutott, ezt a keveréket is a liszthez adjuk, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Közben hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a sót is beletesszük. Ízesítjük a citrusok héjával, és aztán kidagasztjuk. Ha már összeállt, apránként a puha vajat is beledolgozzuk, majd az egészet hólyagosra kidolgozzuk. A végén a kezünket egy kicsit megolajozzuk, és így is dagasztjuk még rövid ideig, míg az olajat is fel nem veszi a tészta.
Ha elkészültünk, letakarjuk, és langyos helyen kelni hagyjuk.
A töltelékhez a tojásfehérjéket krémes habbá felverjük a kristálycukorral. Ezután beleforgatjuk a darált diót, a kakaót és a vaníliás cukrot. Ízesítjük a citrusok héjával és rummal.
Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk. Mindkét adagot téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. A rahátot csíkokra vágjuk, és úgy tesszük rá a diós töltelékre szépen sorban, hogy felvágva mozaikos legyen. Ezután feltekerjük a tésztákat, majd a két tekercset összefonjuk. Egy kizsírozott, hosszúkás sütőformába rakjuk a kalácsot. Ekkor újra meleg helyre tesszük kelni. Végül a tetejét megkenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Ajánljuk még: