Körtés, mandulás rácsos linzer

Gasztro

Körtés, mandulás rácsos linzer

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg Czelli finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 ek tejföl
  • 1 db citrom
  • 1 csipet só
  • 4-5 szem körte
  • 4-5 ek. barna cukor
  • 2 marék mandula
  • 2 ek. porcukor
  • 1 tk. fahéj

 

Elkészítés

A lisztet eldörzsöljük a hideg vajjal és a cukorral. Hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, és elkezdjük összegyúrni. Közben annyi tejfölt adagolunk hozzá, hogy egy jó állagú, formázható linzertésztát kapjunk. Ha elkészültünk, a tésztát becsomagoljuk, majd körülbelül harminc percre hűtőbe rakjuk.

Ezután a masszát kettéosztjuk, az egyharmadát félretesszük.

A nagyobbik részt kinyújtjuk, majd vajjal kikent, közepes méretű tepsibe rakjuk. Villával megszurkáljuk. A körtét kisebb kockákra vágjuk, citromlével meglocsoljuk. Ráterítjük a tésztára, és reszelünk rá citromhéjat is. Megszórjuk két evőkanál barna cukorral. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk. Ha már érezzük az illatát, megszórjuk porcukorral és fahéjjal, majd lehúzzuk a tűzről. Miközben hűl, néha átkeverjük. Ezután késsel durvára vágjuk, majd a körtére szórjuk.

A tészta maradékát vékonyra kinyújtjuk, majd derelyevágóval felcsíkozzuk. Rácsalakban tesszük a sütemény tetejére a csíkokat. Vékonyan lekenjük lazított tojásfehérjével, és megszórjuk egy kis barna cukorral. 175 fokon, légkeverésen sütjük körülbelül 45 percig.

A recept megjelenését a Czelli Malom támogatta.