Hozzávalók
- 50 dkg Czelli finomliszt
- 25 dkg vaj
- 12,5 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 2-3 ek tejföl
- 1 db citrom
- 1 csipet só
- 4-5 szem körte
- 4-5 ek. barna cukor
- 2 marék mandula
- 2 ek. porcukor
- 1 tk. fahéj
Elkészítés
A lisztet eldörzsöljük a hideg vajjal és a cukorral. Hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, és elkezdjük összegyúrni. Közben annyi tejfölt adagolunk hozzá, hogy egy jó állagú, formázható linzertésztát kapjunk. Ha elkészültünk, a tésztát becsomagoljuk, majd körülbelül harminc percre hűtőbe rakjuk.
Ezután a masszát kettéosztjuk, az egyharmadát félretesszük.
A nagyobbik részt kinyújtjuk, majd vajjal kikent, közepes méretű tepsibe rakjuk. Villával megszurkáljuk. A körtét kisebb kockákra vágjuk, citromlével meglocsoljuk. Ráterítjük a tésztára, és reszelünk rá citromhéjat is. Megszórjuk két evőkanál barna cukorral. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk. Ha már érezzük az illatát, megszórjuk porcukorral és fahéjjal, majd lehúzzuk a tűzről. Miközben hűl, néha átkeverjük. Ezután késsel durvára vágjuk, majd a körtére szórjuk.
A tészta maradékát vékonyra kinyújtjuk, majd derelyevágóval felcsíkozzuk. Rácsalakban tesszük a sütemény tetejére a csíkokat. Vékonyan lekenjük lazított tojásfehérjével, és megszórjuk egy kis barna cukorral. 175 fokon, légkeverésen sütjük körülbelül 45 percig.
A recept megjelenését a Czelli Malom támogatta.
Ajánljuk még: