Körtés kalács, sajtos gyümölcssaláta, sonkás-almás omlett

Gasztro

Körtés kalács, sajtos gyümölcssaláta, sonkás-almás omlett

Van abban valami egzotikus, valami egészen izgalmas, amikor a gyümölcs a sóssal találkozik. A magyar konyhától sem idegen, bár sokan berzenkednek tőle. Igazán kár lenne kihagyni, mert úgy borzolják ezek az ízorgiák az ízlelőbimbókat, mintha a távol-keleti konyhák ínyencségeit kóstolnánk. Ha ott érdekesnek és finomnak találjuk a gyümölcsöt sósan, akkor miért ne lehetne a hazai gyümölcsökkel sósat játszani? A füst íze meg még pikánsabbá teszi az összhangot: füstölt hús, füstölt szalonna, füstölt sajt és édes gyümölcs egybekelve: mennyei! Amikor beköszönt az augusztus, és a kert elkezdi kínálgatni sorban a körtéket, akkor ki nem maradhat a kedvencem, a pikáns körtés kalács.

Pikáns körtés kalács

Hozzávalók

  • 8 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojás
  • csipetnyi só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag  sütőpor
  • 2 dl tej

A forma kikenéséhez:

  • 2 dkg vaj
  • 30 dkg szeletelt, húsos szalonna
  • 60 dkg körte
  • 2 evőkanál citromlé

 

Tovább olvasok

Pikáns körtés kalács – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A vajat a cukorral meg a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a tejet, csipetnyi sóval és reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd az egészet simára eldolgozzuk. Egy kb. 25 cm hosszú szögletes sütőformát kivajazunk, és vékony szalonnaszeletekkel kibéleljük. Ráfektetjük a meghámozott, negyedekre vágott körtéket és citromlével meglocsoljuk. A masszát beletöltjük a formába és a maradék szalonnával befedjük. Előmelegített sütőben 180 C fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtve borítjuk ki a formából.

Almás sonkás lepény

Hozzávalók

  • 2 szép piros alma
  • 1 citrom leve
  • 20 dkg sonka
  • 2 evőkanálnyi olaj
  • 4 tojás
  • 4 púpozott evőkanál liszt
  • jó 2 dl tej
  • csipetnyi só

A tálaláshoz: frissen őrölt bors

Almás sonkás lepény – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

Az almákat négybe vágjuk, a magházakat kimetsszük. A cikkeket vékony szeletekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk. A sonkát kockára aprítjuk. A tojássárgákat csipetnyi sóval habosra keverjük, felváltva tejet és lisztet adva hozzá, tejföl sűrűségű masszává dolgozzuk össze egy habverővel. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojások fehérjéből vert kemény habot is. A serpenyőt vékonyan kikenjük olajjal vagy vajjal, almacikkek negyedét beledobjuk, és egy-két percig sütjük. Ekkor rászórjuk a sonkakockák egynegyedét, és a tojásos massza negyedével egyenletesen befedjük. Lassú tűzön addig sütjük, míg a széle pirulni kezd, ekkor egy tányér segítségével átfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. A kész lepényt tányérra csúsztatjuk, és még három hasonló lepényt sütünk a hozzávalókból. Frissen őrölt borssal megszórva máris tálaljuk.

Körtés sajtsaláta

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 15-15 dkg ementáli- és füstölt sajt
  • 2 szép érett körte
  • 10 dkg csemegeszőlő
  • 5 dkg dió
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 2 evőkanál borecet
  • 1 evőkanál mustár
  • csipetnyi őrölt bors
  • 1 dl joghurt

Elkészítés

A sajtot vékony hasábokra, a kicsumázott körtét cikkekre vágjuk. Citromlével meglocsoljuk, hogy a körte meg ne barnuljon! A leszemezett szőlőt, a gorombára vagdalt diót a sajttal, a körtével összevegyítjük, csipetnyi őrölt borsot, sót szórunk rá és lazán összekeverjük. Finomra vágott metélőhagymával meghintjük és a salátás tálba halmozzuk. Jól behűtött joghurtot kínálunk mellé.

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.