Pikáns körtés kalács
Hozzávalók
- 8 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 2 tojás
- csipetnyi só
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 dl tej
A forma kikenéséhez:
- 2 dkg vaj
- 30 dkg szeletelt, húsos szalonna
- 60 dkg körte
- 2 evőkanál citromlé
Pikáns körtés kalács – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A vajat a cukorral meg a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a tejet, csipetnyi sóval és reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd az egészet simára eldolgozzuk. Egy kb. 25 cm hosszú szögletes sütőformát kivajazunk, és vékony szalonnaszeletekkel kibéleljük. Ráfektetjük a meghámozott, negyedekre vágott körtéket és citromlével meglocsoljuk. A masszát beletöltjük a formába és a maradék szalonnával befedjük. Előmelegített sütőben 180 C fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtve borítjuk ki a formából.
Almás sonkás lepény
Hozzávalók
- 2 szép piros alma
- 1 citrom leve
- 20 dkg sonka
- 2 evőkanálnyi olaj
- 4 tojás
- 4 púpozott evőkanál liszt
- jó 2 dl tej
- csipetnyi só
A tálaláshoz: frissen őrölt bors
Almás sonkás lepény – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Az almákat négybe vágjuk, a magházakat kimetsszük. A cikkeket vékony szeletekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk. A sonkát kockára aprítjuk. A tojássárgákat csipetnyi sóval habosra keverjük, felváltva tejet és lisztet adva hozzá, tejföl sűrűségű masszává dolgozzuk össze egy habverővel. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojások fehérjéből vert kemény habot is. A serpenyőt vékonyan kikenjük olajjal vagy vajjal, almacikkek negyedét beledobjuk, és egy-két percig sütjük. Ekkor rászórjuk a sonkakockák egynegyedét, és a tojásos massza negyedével egyenletesen befedjük. Lassú tűzön addig sütjük, míg a széle pirulni kezd, ekkor egy tányér segítségével átfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. A kész lepényt tányérra csúsztatjuk, és még három hasonló lepényt sütünk a hozzávalókból. Frissen őrölt borssal megszórva máris tálaljuk.
Körtés sajtsaláta
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 15-15 dkg ementáli- és füstölt sajt
- 2 szép érett körte
- 10 dkg csemegeszőlő
- 5 dkg dió
- 1 csokor metélőhagyma
- 2 evőkanál borecet
- 1 evőkanál mustár
- só
- csipetnyi őrölt bors
- 1 dl joghurt
Elkészítés
A sajtot vékony hasábokra, a kicsumázott körtét cikkekre vágjuk. Citromlével meglocsoljuk, hogy a körte meg ne barnuljon! A leszemezett szőlőt, a gorombára vagdalt diót a sajttal, a körtével összevegyítjük, csipetnyi őrölt borsot, sót szórunk rá és lazán összekeverjük. Finomra vágott metélőhagymával meghintjük és a salátás tálba halmozzuk. Jól behűtött joghurtot kínálunk mellé.
Ajánljuk még: