Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek. sertészsír
- 30 dkg lencse
- 6-7 szelet füstölt oldalas
- 2-3 db babérlevél
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3-4 szál sárgarépa
- 2 szál paszternák
- 1 szál fehérrépa
- 2-3 ek. ecet
- 3 dl zsíros tejszín
- 1 ek. liszt
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítés
A vöröshagymát kockákra vágjuk, és zsíron megdinszteljük. A hideg vízben kiáztatott füstölt húst felszeleteljük, a megdinsztelt hagymára dobjuk, és kicsit ezeket is átpirítjuk. Ezután felöntjük vízzel, és ízesítjük babérlevéllel, valamint fokhagymával.
Feltesszük főni, majd kb. negyedóra forralás után ellenőrizzük a sósságát, és ha kell, akkor tegyünk még hozzá sót. Ha az oldalas már félig megfőtt a levesben, akkor hozzáadjuk a megtisztított, hasábokra vágott sárgarépát és paszternákot, majd ha már puha a hús, jöhet bele az előzőleg beáztatott lencse is.
Amint minden kellően puha, tejszínnel, vagy tejföllel gazdagítjuk a levest. Ne felejtsük kiegyenlíteni a hőmérsékleteket, mielőtt beleöntjük a tejfölt a lébe, és egy pici liszttel is csökkenthetjük a kicsapódás esélyét. Ekkor újra megkóstoljuk, és ízlés szerinti mennyiségű ecettel vagy citromlével savanyítjuk, beállítjuk a tökéletes ízeket.