Koktélparadicsomos gombóc a javából

Gasztro

Koktélparadicsomos gombóc a javából

A koktélparadicsom nem csak a gyerekek meg a saláták, hidegtálak kedvence. Amikor egész koktélparadicsom-rengeteg nőtt a kertben, akkor pattant ki a gondolat a fejemből, hogy készülhetne belőle gombóc. Anyukám kapva kapott az ötleten, és nagy hamarjában meg is alkotta. Kicsit fényesítettünk a recepten, de azóta is a nyárvége elmaradhatatlan fogása a sok-sok zöldfűszerrel gazdagított tésztába bújt koktélparadicsom, olívaolajon megforgatva, bazsalikommal és sajttal a tetején.

Hozzávalók

  • 2 tojás
  • 10 dkg főtt burgonya
  • maréknyi friss szurokfű és kakukkfű
  • 25-30 dkg liszt
  • 30 db kemény koktélparadicsom
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 15 dkg füstölt sajt
  • bazsalikomlevelek

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Tovább olvasok

Elkészítés

A főtt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a tojásokat, megsózzuk. Az egészen finomra vágott szurokfüvet és kakukkfüvet beleszórjuk, majd annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy rugalmas, jól formázható tésztát kapjunk. A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd akkora négyzetekre szabjuk, hogy egy-egy kis koktélparadicsomot belecsomagolhassunk. A tésztát szépen rágömbölygetjük a paradicsomokra.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Az elkészített gombócokat forrásban lévő, sós vízben 3-4 perc alatt kifőzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, majd olívaolajon megforgatjuk. Reszelt füstölt sajttal megszórva, bazsalikomlevelek ölelésében, melegen tálaljuk.

Ajánljuk még:

Gesztenye lekvár és befőtt

A gesztenye leginkább püré formájában szokott megjelenni a honi étlapon. Romantikázóknak az idő hidegre fordulásával eszébe jutnak a városban itt-ott feltűnő gesztenyeárusok is, akik a vidék báját idéző kis alkalmatosságokon sütik a gesztenyét. Az ősszel megnyílt szúrós gesztenyetokokból előkandikáló gesztenye keményítőben és káliumban is gazdag. Készítsünk belőle különleges lekvárt és befőttet – ugyan sok vele a munka, de megéri! Mézzel készítve is kipróbálható!