Gasztro

Kávés-kapribogyós rizottó

Dudás Szabolcs receptje

Hozzávalók:

  • 1/2 salottahagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 120 g kerek szemű rizs
  • 1/2 dl furmint
  • 2 dkg parmezán
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek kapribogyó
  • 1 kk őrölt kávé
  • 6 dl zöldségalaplé
  • ecetben eltett kritamolevél

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A salottahagymát finomra felvágjuk és az olívaolajon megdinszteljük. Ha már puha, akkor hozzáadjuk a rizst, és három-öt percig kevergetjük, míg minden szem opálos nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a száraz fehérbort, és elforraljuk belőle az alkoholt. Ezután folyamatosan, decinként adagoljuk hozzá a meleg alaplevet, és közben folyamatosan kevergetjük. Így fog kioldódni a rizsből a keményítő, és így lesz igazán krémes állaga. Ha a rizsszemek már „al dente” állagúra főttek, akkor hozzáadjuk az ételhez a reszelt parmezánt. Ezután lehúzzuk a tűzről, és pár percet pihentetjük. Végül hozzáadjuk a hideg vajat, és elkeverjük, hogy teljesen elolvadjon, majd máris tálalhatjuk. Ha bármit szeretnénk még hozzáadni, ilyenkor tegyük bele. A végén még tehetünk hozzá egy kevés alaplevet is, hogy tökéletesen krémes állaga legyen. Ha az alaplevünk sós volt, akkor csak a főzés végén adjunk az ételhez sót, amennyiben szükséges.

Végül tálaljuk a rizottót a megvágott kapribogyóval, a pikáns levelekkel és a kávéval.

Ajánljuk még:

Fogások, amiket leginkább ünnepekkor fogyasztunk és a fűszerek, amelyek különlegessé teszik őket

Töltött káposzta, rácponty, mézeskalács és bejgli nélkül szinte elképzelhetetlen a magyar karácsonyi asztal. A fogások rendje vidékenként és családonként is változik, de az ünnepi menü ízvilága jellegzetes, fűszeres aromái által teszi igazán meghitté a karácsonyt. Vannak fűszerek, amelyekből ilyenkor fogy a legtöbb, sőt, vannak fűszerkeverékek, amelyek méltán viselik a „karácsonyi” jelzőt.