Hozzávalók:
- 1/2 salottahagyma
- 1 ek olívaolaj
- 120 g kerek szemű rizs
- 1/2 dl furmint
- 2 dkg parmezán
- 2 dkg vaj
- 1 ek kapribogyó
- 1 kk őrölt kávé
- 6 dl zöldségalaplé
- ecetben eltett kritamolevél
- só
Elkészítés:
A salottahagymát finomra felvágjuk és az olívaolajon megdinszteljük. Ha már puha, akkor hozzáadjuk a rizst, és három-öt percig kevergetjük, míg minden szem opálos nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a száraz fehérbort, és elforraljuk belőle az alkoholt. Ezután folyamatosan, decinként adagoljuk hozzá a meleg alaplevet, és közben folyamatosan kevergetjük. Így fog kioldódni a rizsből a keményítő, és így lesz igazán krémes állaga. Ha a rizsszemek már „al dente” állagúra főttek, akkor hozzáadjuk az ételhez a reszelt parmezánt. Ezután lehúzzuk a tűzről, és pár percet pihentetjük. Végül hozzáadjuk a hideg vajat, és elkeverjük, hogy teljesen elolvadjon, majd máris tálalhatjuk. Ha bármit szeretnénk még hozzáadni, ilyenkor tegyük bele. A végén még tehetünk hozzá egy kevés alaplevet is, hogy tökéletesen krémes állaga legyen. Ha az alaplevünk sós volt, akkor csak a főzés végén adjunk az ételhez sót, amennyiben szükséges.
Végül tálaljuk a rizottót a megvágott kapribogyóval, a pikáns levelekkel és a kávéval.
Ajánljuk még: