Kata szelet

Gasztro

Kata szelet

Antal Csilla receptje

Hozzávalók

Tészta:

  • 52 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1,5 dl tej
  • 1 ek sütőpor
  • 1 csipet só

Krém:

  • az egyik lap összetörve
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg puha vaj
  • 14 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • rumaroma ízlés szerint
  • 2 ek natúr kakaópor
  • 3 ek baracklekvár

Felső hab réteg: 

  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csipetnyi só
  • 1 kk citromlé
  • a tetejére reszelt csokoládé

Elkészítés

A tésztához a lisztet jól eldolgozzuk a vajjal és a zsírral, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a tojások sárgáját, a tejet és a csipet sót, majd szép egynemű tésztát gyúrunk belőle. Ha elkészültünk, három egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből kis cipót készítünk, majd hűtőben, gondosan letakarva pihentetjük minimum egy órát.

Ezután lisztezett felületen egyenként téglalap alakú lapot nyújtunk a cipókból. Érdemes ahhoz a tepsihez méretezni a lapokat, amiben majd összeállítjuk a süteményt.

180 fokon sütjük ki a lapokat egy megvajazott és meglisztezett tepsi hátoldalán kb. 10-12 perc alatt. Ne süssük őket sötétre, maradjanak világosbarnák. Ha azt látjuk, hogy a lap széle pirul, középen pedig éppen van egy kis színe, jó is lesz.
Ezután hagyjuk a lapokat kihűlni. Vigyázzunk, mert ilyenkor még törékenyek.

A legcsúnyább lapot morzsalékosra összetörjük, majd meglocsoljuk a tejjel. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a morzsalékos, tejjel meglocsolt lapot, a lekvárt és a kakaót. Ízesítjük rumaromával és vaníliás cukorral, majd egynemű krémmé dolgozzuk össze az egészet.

Végül az egyik lapot a tepsi aljára fektetjük, megkenjük a krémmel, majd rátesszük a másik lapot is.

A tojásfehérjét a porcukorral gőz fölött elkezdjük habbá verni, először csak kézi habverővel. Ha beledugjuk az ujjunkat és forrónak érezzük, akkor a cukros fehérjét áttesszük egy robotgépbe, és teljesen kihabosítjuk. Adunk hozzá egy csipet sót és egy kis citromlevet is. Ha krémes a habunk, és csinosan visszahajlik, amikor felemeljük a habverőfejet, akkor vagyunk készen.
Ezt a habot kenjük a sütemény tetejére. Végül reszelt csokoládéval díszítjük.

Ezután egy éjszakát pihentetjük. Ilyenkor ne tegyük túl hideg helyre, mert akkor a lapok nem fognak kellőképpen megpuhulni. Ezután már tárolhatjuk a hűtőben is, sőt, érdemes is ott tartani, hogy szépen lehessen szeletelni.

Ajánljuk még:

Hogyan gurult be a narancs a karácsonyfa alá?

Amikor elhatároztam, hogy utánajárok a narancs és a karácsony különleges kapcsolatának, azt hittem: könnyebb dolgom lesz. A narancs, mint déligyümölcs viszonylag modernkori termékként élt bennem, és álmaimban sem gondoltam volna, hogy sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza  a története. Tartsanak velem, hogy megpróbáljuk együtt kideríteni, hogyan is gurulhatott be a narancs a karácsonyfa alá!