Karamellás babka, mascarponekrémmel töltve

Gasztro

Karamellás babka, mascarponekrémmel töltve

Különleges ízvilágú babka Antal Csilla receptje alapján

Hozzávalók

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl zsíros tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 ek cukor
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 kk só

Karamell:

  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg vaj

Töltelék:

  • 25 dkg mascarpone
  • karamell ízlés szerint
  • 2 ek cukor

Elkészítés

A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, majd a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a hideg tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, beleütjük a tojásokat, majd elkezdjük dagasztani. Ha szükséges, adhatunk még hozzá tejet, de figyeljünk, hogy a tészta ne legyen túlságosan lágy. Legyen rugalmas, könnyen kezelhető. Ha a tészta már összeállt, beledolgozzuk a vajat és a sót is.

Ha a tésztánk felvette a vajat, szépen kisimult, és rugalmas állagot vett fel, akkor letakarjuk, és hagyjuk, hogy a duplájára keljen.

Közben előkészítjük a tölteléket. A mascarponét vegyük ki a hűtőből. A karamellhez a cukrot olvasszuk fel egy vastag aljú serpenyőben, majd óvatosan adjuk hozzá a vajat, utána a tejet. Krémesre, sűrűre összefőzzük, majd kihűtjük. Aki szereti a sós karamellt, nyugodtan adjon hozzá egy jó nagy csipet sót is. Ha már kihűlt, keverjük el a mascarponéval. Annyit adjunk hozzá, hogy az ízlésünknek megfelelően legyen édes a keverék.

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. A felületét megkenjük a karamellás mascarponéval. Ilyenkor érdemes egy kis plusz karamellel is meglocsolni. Ezután precízen feltekerjük.

Ha megvan a tekercsünk, akkor egy jó éles kés segítségével hosszában kettévágjuk. Így lesz két nyitott szálunk. Ezeket kell összefonnunk. Úgy fonjuk, hogy ne húzzuk túl hosszúra a tésztát, és úgy tegyük át egymáson a szálakat, hogy a nyitott felük mindig felfelé nézzen. Ha elkészültünk, a kalácsot egy sütőpapírral bélelt kenyérsütőformába rakjuk. A tetejét megszórjuk aprított mandulával.

Hagyjuk még negyedórát kelni, majd tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe. 20 perc után vegyük lejjebb a hőmérsékletet 170 fokra. Akkor van készen, amikor gyönyörű aranybarna a teteje. Ez körülbelül 45-50 percet vesz igénybe.

Ajánljuk még:

Hogyan gurult be a narancs a karácsonyfa alá?

Amikor elhatároztam, hogy utánajárok a narancs és a karácsony különleges kapcsolatának, azt hittem: könnyebb dolgom lesz. A narancs, mint déligyümölcs viszonylag modernkori termékként élt bennem, és álmaimban sem gondoltam volna, hogy sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza  a története. Tartsanak velem, hogy megpróbáljuk együtt kideríteni, hogyan is gurulhatott be a narancs a karácsonyfa alá!