Hozzávalók
- 4 db zsenge karalábé
- 1 csokor karalábélevél
- 2 szál zöldhagyma
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. cukor
- friss petrezselyem
- 1,5 dl zsíros tejszín
- 2 ek. tejföl
- 1 ek. keményítő
- só
A húsgombóchoz:
- 50 dkg darált sertésdagadó
- 2 db tojás
- friss petrezselyem
- 1 ek. keményítő
- 1 szál zöldhagyma
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítés
Az olívaolajon megfuttatjuk a karikára vágott újhagymát. A zsenge karalábékat meghámozzuk, majd falatnyi kockákra vágjuk. Ha van a karalábékon levél, azokat megmossuk, majd felaprítjuk. Ezeket is a lábasba rakjuk, és az egészet együtt dinszteljük néhány percig. Ezután felöntjük vízzel, majd elkezdjük főzni. Sózzuk, borsozzuk, és cukrot is adunk hozzá.
Közben elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst alaposan összedolgozzuk a tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemmel, zöldhagymával és a többi fűszerrel. Ezután diónyi húsgombócokat készítünk. Ha elkészültünk, ezeket is az ételhez adjuk.
Közben a tejszínt is beleöntjük. Ha megpuhult a karalábé, és megfőttek a gombócok, a tejfölt kikeverjük egy kis keményítővel, adunk hozzá egy keveset a forró léből, majd az egészet az ételhez öntjük. Egyet forralunk rajta, majd friss petrezselyemmel tálaljuk.
Ajánljuk még: