Gasztro

Karalábéfőzelék húsgombócokkal

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 4 db zsenge karalábé
  • 1 csokor karalábélevél
  • 2 szál zöldhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. cukor
  • friss petrezselyem
  • 1,5 dl zsíros tejszín
  • 2 ek. tejföl
  • 1 ek. keményítő
  • só 

A húsgombóchoz:

  • 50 dkg darált sertésdagadó
  • 2 db tojás
  • friss petrezselyem
  • 1 ek. keményítő
  • 1 szál zöldhagyma
  • frissen őrölt bors

Elkészítés 

Az olívaolajon megfuttatjuk a karikára vágott újhagymát. A zsenge karalábékat meghámozzuk, majd falatnyi kockákra vágjuk. Ha van a karalábékon levél, azokat megmossuk, majd felaprítjuk. Ezeket is a lábasba rakjuk, és az egészet együtt dinszteljük néhány percig. Ezután felöntjük vízzel, majd elkezdjük főzni. Sózzuk, borsozzuk, és cukrot is adunk hozzá.

Közben elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst alaposan összedolgozzuk a tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemmel, zöldhagymával és a többi fűszerrel. Ezután diónyi húsgombócokat készítünk. Ha elkészültünk, ezeket is az ételhez adjuk.

Közben a tejszínt is beleöntjük. Ha megpuhult a karalábé, és megfőttek a gombócok, a tejfölt kikeverjük egy kis keményítővel, adunk hozzá egy keveset a forró léből, majd az egészet az ételhez öntjük. Egyet forralunk rajta, majd friss petrezselyemmel tálaljuk.

Ajánljuk még: