Káposztás pompos

Gasztro

Káposztás pompos

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • kb. 3 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dkg só
  • 1 kk. cukor

A töltelékhez:

  • 2 nagy fej káposzta
  • 1 ek. kacsazsír

 

  • só, bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Az élesztőt 1,5 dl langyos vízben felfuttatjuk egy pici cukorral. A liszthez hozzáadjuk a sót, a maradék vizet és a felfuttatott élesztőt is, majd kenyértésztát dagasztunk belőle. Ha már szép sima a tészta, és kezd levegősödni, letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni. Ezután öt vagy hat részre osztjuk a tésztát, és mindegyikből kis cipót formázunk, majd újra pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A káposztát apróra vágjuk, beledörzsöljük a sót, és hagyjuk, hogy levet eresszen. Kicsit kinyomkodjuk, majd zsíron aranybarnára dinszteljük. Amikor elkészült, ízesítjük sóval és borssal.

Ha a tésztáink újra megkeltek, elkezdhetjük a kalács összeállítását. A cipókat kisebb tepsi méretűre nyújtjuk. A tepsi alját kizsírozzuk, majd a sodrófa segítségével óvatosan beleemeljük az első tésztalapot. Erre ráhalmozzuk a dinsztelt káposzta egy részét, majd egyenletesen elsimítjuk rajta. Így folytatjuk, amíg el nem fogynak a tésztáink és a káposzta. A záróréteg természetesen tészta legyen.

Végül előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40–50 perc alatt 220 fokon pirosra sütjük. Amikor kihűlt, kockára vágva tálaljuk.

 

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.