Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- kb. 3 dl víz
- 2 dkg élesztő
- 2 dkg só
- 1 kk. cukor
A töltelékhez:
- 2 nagy fej káposzta
- 1 ek. kacsazsír
- só, bors
Elkészítés
Az élesztőt 1,5 dl langyos vízben felfuttatjuk egy pici cukorral. A liszthez hozzáadjuk a sót, a maradék vizet és a felfuttatott élesztőt is, majd kenyértésztát dagasztunk belőle. Ha már szép sima a tészta, és kezd levegősödni, letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni. Ezután öt vagy hat részre osztjuk a tésztát, és mindegyikből kis cipót formázunk, majd újra pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A káposztát apróra vágjuk, beledörzsöljük a sót, és hagyjuk, hogy levet eresszen. Kicsit kinyomkodjuk, majd zsíron aranybarnára dinszteljük. Amikor elkészült, ízesítjük sóval és borssal.
Ha a tésztáink újra megkeltek, elkezdhetjük a kalács összeállítását. A cipókat kisebb tepsi méretűre nyújtjuk. A tepsi alját kizsírozzuk, majd a sodrófa segítségével óvatosan beleemeljük az első tésztalapot. Erre ráhalmozzuk a dinsztelt káposzta egy részét, majd egyenletesen elsimítjuk rajta. Így folytatjuk, amíg el nem fogynak a tésztáink és a káposzta. A záróréteg természetesen tészta legyen.
Végül előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40–50 perc alatt 220 fokon pirosra sütjük. Amikor kihűlt, kockára vágva tálaljuk.
Ajánljuk még: