Káposztás pogácsa

Gasztro

Káposztás pogácsa

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 1 fej káposzta
  • 2 ek libazsír
  • bors

A tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg tejföl
  • 10 dkg libazsír
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 1 tk só

A díszítéshez:

  • köménymag

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lisztet összedolgozzuk a vajjal, a tejföllel és a libazsírral. A tej felében egy pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Ha felfutott, hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót és a maradék tejjel elkezdjük bedagasztani tésztát. Ha szükséges, adhatunk még hozzá egy kis tejet. Ezután alaposan kidolgozzuk, majd kelesztőtálba rakjuk, letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk kelni.

Közben elkészítjük a tölteléket. A káposztát lereszeljük, majd egy kis libazsíron aranybarnára ledinszteljük. Közben meg is sózzuk, és ízlés szerint borsot is adhatunk hozzá. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.

Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tésztát meghintjük a dinsztelt káposztával, majd összehajtogatjuk. Először hosszában, majd keresztben hajtjuk. Ezután 15 percet pihentetjük hideg helyen, majd kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. A tetejét rácsosra vagy csíkosra vagdaljuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, a tetejüket pedig megkenjük egy egész felvert tojással és megszórjuk köménymaggal. 180-200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük a pogácsákat.