Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 1 fej káposzta
- 2 ek libazsír
- só
- bors
A tésztához:
- 70 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg tejföl
- 10 dkg libazsír
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 db tojás
- 1 tk só
A díszítéshez:
- köménymag
Elkészítés
A lisztet összedolgozzuk a vajjal, a tejföllel és a libazsírral. A tej felében egy pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Ha felfutott, hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót és a maradék tejjel elkezdjük bedagasztani tésztát. Ha szükséges, adhatunk még hozzá egy kis tejet. Ezután alaposan kidolgozzuk, majd kelesztőtálba rakjuk, letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk kelni.
Közben elkészítjük a tölteléket. A káposztát lereszeljük, majd egy kis libazsíron aranybarnára ledinszteljük. Közben meg is sózzuk, és ízlés szerint borsot is adhatunk hozzá. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.
Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tésztát meghintjük a dinsztelt káposztával, majd összehajtogatjuk. Először hosszában, majd keresztben hajtjuk. Ezután 15 percet pihentetjük hideg helyen, majd kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. A tetejét rácsosra vagy csíkosra vagdaljuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, a tetejüket pedig megkenjük egy egész felvert tojással és megszórjuk köménymaggal. 180-200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük a pogácsákat.