Káposztás húsgombóc – Krautkles

Gasztro

Káposztás húsgombóc – Krautkles

C-vitaminban gazdag, és rendkívül tápláló fogás. 

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéshús
  • 20 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • só ízlés szerint
  • ½ kg bordavég
  • 1 kg vágott savanyú káposzta
  • ½ liter paradicsomlé

Elkészítés: 

A hagymát apróra vágjuk, zsiradékon megdinszteljük, majd elkeverjük az őrölt paprikával.
A húshoz hozzáadjuk a rizst, a dinsztelt hagyma kétharmadát, a fokhagymát, tojást és sót ízlés szerint, majd jól összegyúrjuk.

A maradék pirított hagymát egy lábos aljába öntjük, rászórunk egy marék vágott káposztát, amit előzőleg meleg vízzel átmostunk és lecsöpögtettünk.

A húsból gombócokat formálunk, vágott káposztával körbevonjuk és a lábosba egy sort lefektetünk. Ekkor mellé tesszük a darabokra vágott bordavéget, amit besóztunk. Szórunk rá egy marék káposztát, és a következő sorba ismét gombóc, ismét káposzta kerül. A tetejére káposztát teszünk lezárásnak.

Öntünk rá egy üveg házi paradicsomlevet, majd még annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi.
Ha felforr, takarékon főzzük körülbelül 1,5 órát.

Tálalásnál friss kenyeret és tejfölt adunk mellé.

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.