Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 egész tojás
- fél kk só
- 1 pohár víz
Töltelék:
- 1 kg túró
- 20 dkg kristálycukor
- 5 dkg mazsola
- vanília
- reszelt citromhéj
- 1 egész tojás
- csipetnyi só
Az összeállításhoz:
- 3 dl zsíros tejföl
- 2 ek cukor
- 2 dl olvasztott mangalicazsír
Elkészítés:
A tésztához a lisztet összegyúrjuk a tojásokkal, a sóval és annyi vízzel, hogy rugalmas, kicsit lágyabb állagú tésztát kapjunk, mint amikor friss tésztát készítünk valamilye ételhez. Ha jól kidolgoztuk a tésztát, akkor öt egyenlő részre osztjuk, gombóccá formáljuk mindegyik adagot, majd fagyasztózacskóba tesszük, és szobahőmérsékleten hagyjuk legalább egy órát pihenni. Közben a tésztánk visszalágyul kissé, és könnyebben, szebben tudjuk majd nyújtani.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót elkeverjük a cukorral, a tojással és a mazsolával, majd ízesítjük egy csipet sóval, vaníliával és citromhéjjal. Természetesen, aki nem szereti a mazsolát, az elhagyhatja. A töltelék édességét pedig érdemes az ízlésünkhöz illően kikísérletezni.
Ha a tésztánk megpihent, adagonként téglalap alakúra nyújtjuk. Ezután kisebb téglalapokra szabdaljuk, majd adagonként forró, sós vízben nagyon rövid ideig főzzük. A forró vízből kivéve azonnal jéghideg vízbe tesszük a tésztákat, hogy lehűljenek. Az első adag tésztát kizsírozott tepsibe rakjuk úgy, hogy teljesen beterítse a tepsi alját. Ezután ráhalmozzuk a töltelék negyedét. Meglocsoljuk édes tejföllel és olvasztott zsírral. Ezt a műveletet összesen négyszer ismételjük, majd tésztával zárjuk a rétegeket. A sütemény tetejét is meglocsoljuk bőven tejföllel. Forró sütőben, 220 fokon kb. fél óráig sütjük. Langyosan tálaljuk.
Ajánljuk még: