Kálvinista mennyország

Gasztro

Kálvinista mennyország

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 egész tojás
  • fél kk só
  • 1 pohár víz

Töltelék:

  • 1 kg túró
  • 20 dkg kristálycukor
  • 5 dkg mazsola
  • vanília
  • reszelt citromhéj
  • 1 egész tojás
  • csipetnyi só

Az összeállításhoz:

  • 3 dl zsíros tejföl
  • 2 ek cukor
  • 2 dl olvasztott mangalicazsír

Elkészítés:

A tésztához a lisztet összegyúrjuk a tojásokkal, a sóval és annyi vízzel, hogy rugalmas, kicsit lágyabb állagú tésztát kapjunk, mint amikor friss tésztát készítünk valamilye ételhez. Ha jól kidolgoztuk a tésztát, akkor öt egyenlő részre osztjuk, gombóccá formáljuk mindegyik adagot, majd fagyasztózacskóba tesszük, és szobahőmérsékleten hagyjuk legalább egy órát pihenni. Közben a tésztánk visszalágyul kissé, és könnyebben, szebben tudjuk majd nyújtani.

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót elkeverjük a cukorral, a tojással és a mazsolával, majd ízesítjük egy csipet sóval, vaníliával és citromhéjjal. Természetesen, aki nem szereti a mazsolát, az elhagyhatja. A töltelék édességét pedig érdemes az ízlésünkhöz illően kikísérletezni.

Ha a tésztánk megpihent, adagonként téglalap alakúra nyújtjuk. Ezután kisebb téglalapokra szabdaljuk, majd adagonként forró, sós vízben nagyon rövid ideig főzzük. A forró vízből kivéve azonnal jéghideg vízbe tesszük a tésztákat, hogy lehűljenek. Az első adag tésztát kizsírozott tepsibe rakjuk úgy, hogy teljesen beterítse a tepsi alját. Ezután ráhalmozzuk a töltelék negyedét. Meglocsoljuk édes tejföllel és olvasztott zsírral. Ezt a műveletet összesen négyszer ismételjük, majd tésztával zárjuk a rétegeket. A sütemény tetejét is meglocsoljuk bőven tejföllel. Forró sütőben, 220 fokon kb. fél óráig sütjük. Langyosan tálaljuk.

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.