Hazafias süteményünk: a Kossuth-kifli

Gasztro

Hazafias süteményünk: a Kossuth-kifli

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 8 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 24 dkg cukor
  • fél cs. sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja és leve

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A négy egész tojást négy sárgájával és 12 dkg cukorral felverjük habosra. Amikor már jól megnőtt a térfogata és ki is fehéredett, akkor elmossuk a habverőt, és a négy tojásfehérjét kemény habbá verjük. Ezután apránként hozzáadva a maradék cukrot tovább verjük, amíg szép krémes nem lesz a hab állaga. A két habot óvatosan – hogy ne törjön össze – elkeverjük, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet, és a reszelt citromhéjat is. A végén belecsorgatjuk az olvasztott vajat, valamint a citrom levét, és az egészet nagy, laza mozdulatokkal elegyítjük.

Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, amelybe beleöntjük a tésztát. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával, és 170° C-on 30 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, kiborítjuk egy deszkára, lehúzzuk róla a papírt, és egy tálcára óvatosan visszaborítjuk. Amikor teljesen kihűlt, közepes méretű pogácsaszaggatóval félholdakat vágunk belőle.

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.
Tipp: narancshéjjal és narancslével még pikánsabb lesz. A tetejére szórhatunk aprított diót vagy mogyorót is. A korabeli feljegyzések szerint Kossuth mandulásan szerette.