Halas, zöldséges nyári finomság: ponty lecsóval

Gasztro

Halas, zöldséges nyári finomság: ponty lecsóval

Laktató, gazdag fogás!

Hozzávalók

  • 1 kg tisztított pontyfilé
  • 15 dkg füstölt mangalicaszalonna
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 4 dl tejföl
  • 80 dkg hajában főtt burgonya

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Először lecsót készítünk. Ehhez megsütjük a zsírszalonnát, majd kivesszük az edényből, majd annak zsírjára dobjuk a karikára vágott hagymát, paprikát, és paradicsomot. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét, hagyjuk ropogósra! Ha elkészült, keverjük el a tejföllel.

Ezután készítsük el a halat: a halszeleteket irdaljuk be, és tegyünk közéjük vékonyra szeletelt szalonnát.

Ha megvan, héjában főzzük meg a krumplit, majd ha elkészült, vágjuk karikára.

Ezután következhet a rétegezés: rakjuk a krumplit egy a tűzálló edény vagy tepsi aljára, erre tegyük a halszeleteket és a lecsót. Ha kész, magas hőmérsékleten süssük addig, míg a halak elkészülnek! 

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.