Gasztro

Hajdinás pogácsa

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Hajdinás pogácsa

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 nagy ek. zsír
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg hajdina
  • 1-2 ek. tejföl
  • 1 púpos ek. só
  • frissen őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • szezámmag
  • nagy szemű só

Elkészítés

A hajdinát puhára megfőzzük, majd hagyjuk hűlni. Az élesztőt 1 dl vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk, összenyomkodjuk. Egy dagasztótálba rakjuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojások sárgáját, a zsírt és a vajat is. Elkezdjük dagasztani a megfőtt hajdinával együtt.  A tésztát egy gerezd fokhagymával is ízesítjük.

Ennél a tésztánál nagyon fontos, hogy játszunk kicsit az arányokkal. Mivel a hajdina lágyítja a tésztát, előfordulhat, hogy adnunk kell még hozzá egy kis lisztet. Jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kell kapnunk, amely mindenképpen keményebb legyen, mint egy kalácstészta. Ha jó az állaga, akkor alaposan kidolgozzuk, majd hagyjuk kelni. Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy éles késsel bevagdossuk a tetejét, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. Kizsírozunk, kilisztezünk egy tepsit, majd ebbe tesszük a pogácsákat.

A tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal, illetve nagy szemű sóval. 180° C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és szép pirosra sütjük. 15 perc alatt készülnek el a pogácsák, melyek nagyon könnyűek és finomak.

 

Ajánljuk még: