Hajdinamálé: egészséges lágy lepény pillanatok alatt

Gasztro

Hajdinamálé: egészséges lágy lepény pillanatok alatt

Horváthné Tamaskó Ildikó receptje.

Hozzávalók: 

  • 2 bögre hajdinaliszt (2,5 dl-es bögrével mérve)
  • 2 ek porcukor
  • 45 dkg kefir vagy aludttej
  • 15 dkg zsíros tejföl
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk só
  • kemény, házi szilvalekvár
  • A díszítéshez tejföl
  • A tálaláshoz porcukor és szilvalekvár

Elkészítés:

A hajdinalisztet a porcukorral, a kefirrel, a tejföllel és a sóval alaposan összekeverjük. A szódabikarbónát csak a végén keverjük bele. Kizsírozunk egy 32x20 cm-es tepsit, és beleöntjük a lágy tésztát. Szilvalekvárral megpötyögtetjük, és tejföllel is díszítjük a tetejét. Ezt a műveletet akkor is elvégezhetjük, amikor a sütemény a sütőben már egy kicsit megnőtt, és kezd bőrösödni. Akkor egészen a tetején marad a tejföl és a lekvár is.

180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt sül pirosra. Melegen, szilvalekvárral és porcukorral meghintve tálaljuk. Ha van otthon friss gyümölcsünk, szilvánk, almánk, akkor azzal is készíthetjük lekvár helyett.

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.