Gasztro

Hajdinamálé: egészséges lágy lepény pillanatok alatt

Horváthné Tamaskó Ildikó receptje.

Hozzávalók: 

  • 2 bögre hajdinaliszt (2,5 dl-es bögrével mérve)
  • 2 ek porcukor
  • 45 dkg kefir vagy aludttej
  • 15 dkg zsíros tejföl
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk só
  • kemény, házi szilvalekvár
  • A díszítéshez tejföl
  • A tálaláshoz porcukor és szilvalekvár

Elkészítés:

A hajdinalisztet a porcukorral, a kefirrel, a tejföllel és a sóval alaposan összekeverjük. A szódabikarbónát csak a végén keverjük bele. Kizsírozunk egy 32x20 cm-es tepsit, és beleöntjük a lágy tésztát. Szilvalekvárral megpötyögtetjük, és tejföllel is díszítjük a tetejét. Ezt a műveletet akkor is elvégezhetjük, amikor a sütemény a sütőben már egy kicsit megnőtt, és kezd bőrösödni. Akkor egészen a tetején marad a tejföl és a lekvár is.

180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt sül pirosra. Melegen, szilvalekvárral és porcukorral meghintve tálaljuk. Ha van otthon friss gyümölcsünk, szilvánk, almánk, akkor azzal is készíthetjük lekvár helyett.

 

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.