Hozzávalók:
- 4 szelet marharostélyos
- só, durvára őrölt bors
- 3 ek mustár
Sült hagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 5 dl napraforgó étolaj
Sült burgonya
- 1 kg sütnivaló burgonya
- 2 dl napraforgó étolaj
- só
Paradicsomsaláta:
- 50 dkg paradicsom (vegyes színek és formák)
- 1 fej vöröshagyma
- 1,5 dl víz
- 0,5 dl fehérborecet
- 1 ek cukor
- 1 kk só
- 1 ek tökmagolaj
Elkészítés:
A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk, és megkenjük mustárral. Ezután legalább egy órát pihentetjük, hogy a mustár jól megdolgozza a rostokat.
Ha megpihent a hús, egy vastag, lehetőleg öntöttvas serpenyőben zsírt forrósítunk, és így kezdjük el benne sütni a szeleteket. Egyszerre csak annyit tegyünk az edénybe, hogy ne fedjék egymást a húsok. Mindkét oldalukat megkérgezzük, majd többször átforgatva 6-7 perc alatt puhára sütjük. Így közepesen átsült lesz a végeredmény. Ha teljesen át szeretnénk sütni, be lehet tenni a sütőbe 130-140 fokra még 6-7 percre.
A burgonyát alaposan megsikáljuk, majd cikkekre vágjuk. Olyan fajtát válasszunk, aminek vékony a héja. Sós vízben odatesszük főni, és ha egyszer felforrt a víz, le is szűrjük. Ha langyosra hűlt, egy serpenyőben, olajban ropogósra sütjük. A krumpliból ne tegyünk túl sokat az edénybe, hogy jól körbe tudja venni a zsiradék.
A hagymát félkarikára vágjuk, és bő, hideg olajban kezdjük el sütni. Közepes lángon, pötyögtetve sütjük, míg aranybarna és ropogós lesz. Ez eltarthat egy jó ideig, a hagyma nedvességtartalmától függően. Ha a színe már szép, akkor leszűrjük, és szétterítjük egy itatós papíron. Ekkor válik ropogóssá. Az sem árt neki, ha ilyenkor még tálalásig betesszük a sütőbe 130 fokra.
A salátához a paradicsomokat feldaraboljuk, majd elkeverjük a felkarikázott hagymával, illetve a salátaöntettel. A tökmagolajat tálalás előtt locsoljuk rá.