Hagymás rostélyos ropogós sült burgonyával

Gasztro

Hagymás rostélyos ropogós sült burgonyával

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 4 szelet marharostélyos
  • só, durvára őrölt bors
  • 3 ek mustár

Sült hagyma

  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 dl napraforgó étolaj

Sült burgonya

  • 1 kg sütnivaló burgonya
  • 2 dl napraforgó étolaj
  • só 

Paradicsomsaláta:

  • 50 dkg paradicsom (vegyes színek és formák)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,5 dl víz
  • 0,5 dl fehérborecet
  • 1 ek cukor
  • 1 kk só
  • 1 ek tökmagolaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk, és megkenjük mustárral. Ezután legalább egy órát pihentetjük, hogy a mustár jól megdolgozza a rostokat.

Ha megpihent a hús, egy vastag, lehetőleg öntöttvas serpenyőben zsírt forrósítunk, és így kezdjük el benne sütni a szeleteket. Egyszerre csak annyit tegyünk az edénybe, hogy ne fedjék egymást a húsok. Mindkét oldalukat megkérgezzük, majd többször átforgatva 6-7 perc alatt puhára sütjük. Így közepesen átsült lesz a végeredmény. Ha teljesen át szeretnénk sütni, be lehet tenni a sütőbe 130-140 fokra még 6-7 percre.

A burgonyát alaposan megsikáljuk, majd cikkekre vágjuk. Olyan fajtát válasszunk, aminek vékony a héja. Sós vízben odatesszük főni, és ha egyszer felforrt a víz, le is szűrjük. Ha langyosra hűlt, egy serpenyőben, olajban ropogósra sütjük. A krumpliból ne tegyünk túl sokat az edénybe, hogy jól körbe tudja venni a zsiradék.

A hagymát félkarikára vágjuk, és bő, hideg olajban kezdjük el sütni. Közepes lángon, pötyögtetve sütjük, míg aranybarna és ropogós lesz. Ez eltarthat egy jó ideig, a hagyma nedvességtartalmától függően. Ha a színe már szép, akkor leszűrjük, és szétterítjük egy itatós papíron. Ekkor válik ropogóssá. Az sem árt neki, ha ilyenkor még tálalásig betesszük a sütőbe 130 fokra.

A salátához a paradicsomokat feldaraboljuk, majd elkeverjük a felkarikázott hagymával, illetve a salátaöntettel. A tökmagolajat tálalás előtt locsoljuk rá.