Ünnepek közeledtével érdemes gyorsan elkészíthető süteményrecepteket is begyűjteni. Ezt a süteményt az egyik kedves nézőmtől lestem el, és tökéletes lett a végeredmény. A linzerek esetében fontos figyelni arra, hogy ne melegedjen fel a vaj gyúrás közben, ezért érdemes gépet használni az összeállításhoz. Nekem ezúttal is a Bosch MUM 5-ös robotgépem segített. Próbáljátok ki ti is ezt a csinos és finom süteményt!
Habos linzer
Hozzávalók:
A tésztához
- 200 g liszt
- 180 g vaj
- 2 tojássárga
- 50 g cukor
- késhegynyi sütőpor
- vanília
- reszelt citromhéj
- egy csipet só
A habhoz
- 2 tojásfehérje
- 200 g porcukor
- 1 teáskanál étkezési keményítő
Az összeállításhoz
- fél üveg házi baracklekvár
Elkészítés:
A hideg vajat összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával. Figyeljünk, hogy ne olvasszuk meg a vajat, gyors mozdulatokkal dolgozzunk. Érdemes ezt a műveletet géppel végezni. Ezután eltesszük a hűtőbe a tésztát kb. 30-40 percre.
Ezután egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és kb. 5 cm-es korongokat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. A tojásfehérjét közben felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a keményítőt, és addig keverjük, amíg krémes, fényes habot nem kapunk belőle. Ezután habzsákba töltjük és minden tésztakarikára nyomunk a fehérjéből körkörösen. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Végül mindegyik habkarika közepébe teszünk egy kiskanálnyi finom baracklekvárt.
A sütemény elkészítéséhez a MUM 5XW40 robotgépet használtam, és ezt a sütőt.
Ha videón néznétek meg, hogy készül a sütemény, itt megtehetitek:
Ajánljuk még: