Gyümölcsleves télire

Gasztro

Gyümölcsleves télire

Van egy jól bevált receptem, aminek hosszú évek óta csodájára jár, aki látja. Pedig semmi rendkívüli nincs benne. Egyszerű, sallangmentes, tiszta, sokoldalúan felhasználható. Mindenki szereti. És bárki elkészítheti, mert annyira egyszerű.

Ki emlékszik még arra, hogy valamikor derék befőttesüvegekben vegyes befőttet lehetett kapni a boltokban? Legtöbbször szilva, alma és őszibarack szunnyadt a cukros felöntőlében. Akkoriban sok háznál ez adta a gyümölcsleves alapját. Szerintem nem sokan rajongtak érte, de volt benne valami olyan báj, ami a betűtésztás paradicsomlevest és a löncskonzervet is feledhetetlenné tette.

Praktikuma viszont elvitathatatlan. Hiszen ott állt a kamrában, és ha kedve szottyant az embernek, lehetett belőle gyümölcsleves, gyümölcsrizs, vagy csak úgy be lehetett falni a rántott csirkecomb mellé.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Tovább olvasok

Mióta gyerekeim kirepültek, itthon teljesen átalakultak a főzési szokások. Nem kevesebb étel készül, hanem másként: különféle elviteles formákban. Ahogyan a régóta közszájon folyó viccben is, nálunk is ízletes finomságokat rejtenek a tejfölösvödrök és a fagyis dobozok.

És persze az üvegek. Mindenkinek a szája íze szerint: legkisebb lányom nagy csípős-rajongó, ő csak kis üveges lekvárt kér, cserébe viszont savanyú chili és csudaerős paprikakrém érkezik. Nagyobbik lányom örül minden félkész vagy készételnek, a fiúknak meg bármi mehet, csak sok legyen.

Az üvegbe zárt gyümölcsleves-alap viszont mindenkinek nagy kedvence. Szükségből született: utazás előtt begyűjtöttem a kert megérett kincseit, és muszáj volt tenni velük valamit.

Tudom, máris azt kérdezi majd mindenki: miért nem dobom be a fagyasztóba? Ennek csupán az az oka, hogy nem túl nagy a fagyasztó, és vérezne a szívem, ha egy újabb hosszú áramszünet esetén tönkre mennének a drága gyümölcsök. Az üvegben való tartósítás biztosabb. Egyetlen fortélya van: a tisztaság.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Szóval, fogtam azt a sokféle gyümölcsöt, amit kellett megtisztítottam, a nagyobbakat feldaraboltam. Kerülhet bele bármilyen gyümölcs, éppen az benne a jó, hogy sosem lesz egyforma. Egy-egy szem szeder vagy fán termő eper szép színt, néhány szem mirabella (fosószilva) kellemes savanykás ízt ad hozzá. Tiszta üvegekbe rakosgatom, kicsit meg is nyomkodom, mert össze fog majd esni.

Forrásban lévő vízben fertőtlenített csavaros kupakkal lezárom, és hőkezeléssel tartósítom. Vagyis az üvegeket vízzel telt lábosba állítom őket úgy, hogy a víz az üvegek kétharmadáig érjen. A forrástól számítva 20 percig, csöndes gyöngyözéssel, fedő alatt gőzölöm, majd a vízben hagyom kihűlni. Felcímkézve kerülhet a kamrába, vagy a jogos tulajdonosához. Tehát szépen berakosgatom őket a hátizsákomba, és utaznak a rendeltetési helyükre.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Mit lehet kezdeni egy ilyen vegyes befőttel? Mivel 3-4 dl-es üvegekben van, éppen elég 2-3 főnek gyümölcslevesnek. Kevés liszttel elkevert tejjel vagy tejföllel behabarva máris kész. Aki nem akar ennyit sem vesződni, egy nagy pohár joghurttal változtathatja percek alatt levessé. Lehet édesíteni, cukorral vagy mézzel. Lehet belőle gyümölcsrizs, mehet a turmixba – az a változat, amiben nincsen mag.

Amint megtudtam, sokszor csak úgy, magában kanalazzák el, a baba is kap belőle. Lehet is, hiszen tiszta, vegyszermentes gyümölcs, mindenféle adalékanyag nélkül. És lehet utánozni is, hiszen ma már a gyümölcs drágább kincs, mint valaha bármikor. Legyen becsben minden grammja!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho