Gyógyító leves sült fokhagymából

Gasztro

Gyógyító leves sült fokhagymából

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 5 dkg házi vaj
  • 6 dl tejszín
  • 2 dl zsíros tej
  • 1 l csirkealaplé
  • 20 dkg héjában sült vöröshagyma
  • 2 teáskanál medvehagyma
  • 1 fej sült fokhagyma
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 1 dl magyar szőlőmagolaj
  • bors

A tálaláshoz:

  • bagett szeletek a tálaláshoz
Tovább olvasok

Elkészítés

Kezdésnek a hagymát és a fokhagymát előkészítjük. A héjukat rajta hagyjuk, a tetejüket levágjuk. Ezután egy alufóliadarabot kibélelünk sütőpapírral, erre fektetjük majd a fokhagymát és a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, olívaolajat öntünk rá, majd becsomagoljuk az alufóliába úgy, hogy sehol se látszódjon a hagyma, teljesen vonja be a fólia. Sütőben 180 fokon kb. egy óra alatt megsütjük.. Akkor van kész, ha mindkét hagyma krémes, a héjából könnyen kinyomható.

Ezután megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a sült hagymákat, ízesítjük sóval, borssal, majd felöntjük a tejjel, az alaplével és a tejszínnel. Kiforraljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Az elkészült levest szőlőmagolajjal díszíthetjük, felszeletelt bagettel kínáljuk.

Ajánljuk még:

A pogácsa szerepe az óév búcsúztatásában és az új év köszöntésében

A pogácsa a hétköznapokban és ünnepek alkalmával is asztalra kerülő étel, ami gyakori szereplője a legkülönfélébb menüsoroknak, vendégváró falatoknak és állófogadásoknak. Mégis kevesen tudják róla, hogy milyen fontos szerepet töltött be az új év és az új élet reménytejes várakozásában, és hogy mennyi hiedelem és szokás főszereplője volt az évszázadok során. Ezekből csemegézünk most.